Ajax gaat Adriaanse benaderen

Ajax zal binnenkort bij Co Adriaanse gaan informeren of hij er iets voor voelt om de nieuwe trainer van de Amsterdammers te worden. Adriaanse, in het verleden als eens hoofdtrainer van Ajax, is een belangrijke kandidaat om de onlangs opgestapte Marco van Basten op te volgen.

"We hebben een shortlist opgesteld en Co staat daarop", meldt algemeen directeur Rik van den Boog aan De Telegraaf. "Hij zal op korte termijn worden gepolst." Dat betekent volgens Van den Boog overigens niet dat Adriaanse bovenaan het Amsterdamse lijstje staat. "Er is nog geen volgorde bepaald. Pas na de gesprekken met alle kandidaten hebben we een nummer één, twee, drie enzovoort."

Adriaanse werd in 2000 al eens aangesteld als trainer van Ajax, maar moest in november 2001 het veld ruimen in Amsterdam. Momenteel gaat de 61-jarige coach met Red Bull Salzburg aan kop in de Oostenrijkse Bundesliga en is de landstitel dichtbij. Ondanks de koppositie moet Adriaanse in Salzburg na dit seizoen plaatsmaken voor Huub Stevens.

Ajax-speler Urby Emanuelson vindt dat de huidige Amsterdamse spelersgroep een 'strenge trainer' boven zich moet krijgen. "Dat heeft deze selectie nodig", aldus de linkspoot.