[Giro] Dubbelslag voor Petacchi

De derde etappe van de Giro d’Italia is gewonnen door de Italiaan Alessandro Petacchi. Petacchi was vandaag, in de rit van Grado naar Valdobbiadene , de snelste in de massasprint. Bovendien nam hij de leiding in het klassement over van Mark Cavendish.

Tien kilometer na de start gingen vijf man op jacht: De Italiaan Facci, de Rus Ignatiev, de Duitser Schröder, de Italiaan Palumbo en Krivtsov uit de Oekraine. Ze wisten een maximale voorsprong te behalen van iets meer dan zeven minuten. Onderweg lag één beklimming die meetelde voor de bergtrui, de Combai. Het was een klimmetje van vijf kilometer met een stijgingspercentage van 4% en Facci kwam als eerste boven.

36 kilometer voor de finish werden de koplopers teruggepakt door het razende peloton. Vooraan probeerde de Liquigas-ploeg het tempo hoog te houden. Acht kilometer voor de streep vond er een valpartij in het peloton plaats waardoor die in stukken brak. Een van de slachtoffers was klassementsleider Cavendish die in de tweede groep zat. Visconti sprintte een kilometer voor de finish weg uit het voorste peloton maar in het zicht van de haven wordt hij teruggepakt. Alessandro Petacchi sprint vervolgens naar zijn tweede dagzege op rij.

De Italiaan onttroonde rozetruidrager Mark Cavendish. Rabo-troef Denis Menchov verloor eveneens kostbare seconden door het oponthoud. Christan Vande Velde raakte bij een valpartij gewond. De Amerikaan moest de strijd staken.



Uitslag etappe 3
# RennerTijd
1. Alessandro Petacchi (Ita) in 4u45'27"
2. Tyler Farrar (Vs) z.t.
3. Francesco Gavazzi (Ita) z.t.
4. Dario Cataldo (Ita) z.t.
5. Damiano Cunego (Ita) z.t.

Klassement na derde etappe

#RennerTijd
1. Alessandro Petacchi (Ita) in 8u50'06"
2. Tyler Farrar (Vs)op 8"
3. Michael Rogers (Aus) op 18"
4. Thomas Lövkvist (Zwe) z.t.
5. Lance Armstrong (Vs) op 31"
Submitter:  Bron: NOS-TT