Brawn GP ontkent teamorders

Er zijn dit jaar veel lovende woorden voor Brawn GP maar het team is ook betrokken bij twee controversiële zaken. Eerst was er de diffuser-rel en gisteren werd het team van teamorders beschuldigd.

Tijdens de race werd de strategie veranderd voor Jenson Button, dit op dat moment tweede lag, om uiteindelijk voor zijn teamgenoot Rubens Barrichello te finishen. Brawn-directeur Nick Fry beweert dat er geen sprake kan zijn van teamorders. "Beide rijders stonden aanvankelijk op een driestopper", zei hij tegen Autosport. Button was lichter dan Barrichello, die als derde gekwalificeerd was. De Braziliaan dook bij de start naar de eerste plek. "Dit gooide roet in het eten", aldus Fry. Button wisselde hierdoor naar een tweestopper. "Jenson had minder benzine dan Rubens en we hadden dan ook verwacht dat hij in de beginfase een gat kon slaan. Dat gebeurde echter niet, dus we moesten hen uit elkaar halen. Dat hadden we voor de race ook al besproken."

"De crew van Barrichello had ook kunnen omschakelen naar een tweestopper, maar zij waren redelijk zeker van hun zaak. In de laatste stints ging het echter mis en Rubens verloor daar veel tijd", refereerde Fry nog naar de langzame tijden die Barrichello in de tweede helft van de race reed. De Braziliaanse coureur klaagde na afloop al dat er iets mis was met de auto. "We hadden verwacht dat Rubens de race met ongeveer anderhalve seconde voorsprong zou winnen, maar na de tweede stint veranderde dat."

Update:
Barrichello dreigt op te stappen als blijkt dat Button was voorgetrokken in de race. De Braziliaan was in 2002 het slachtoffer van teamorders tijdens de Oostenrijkse Grand Prix en verklaarde tegenover SpeedTV: "Als ik maar het kleinste vermoeden heb dat het team Jenson voortrekt, hang ik morgen mijn helm in de wilgen." Hij denkt echter niet dat het zover zal komen. "Ik moet uitzoeken wat er is gebeurd, maar ik ga ervan uit dat alles in orde is."