"Toyota verlaat F1 om budgetlimiet"

Toyota is bereid de Formule 1 te verlaten als de voorgestelde budgetlimiet doorgaat. Dat zei John Howett, president van Toyota Motorsport.

De budgetlimiet is al goedgekeurd door het World Motorsports Council van de FIA. Teams die zich willen inschrijven voor het seizoen 2010 moeten dat voor 29 mei a.s. hebben gedaan en Howett twijfelt of Toyota dat zal doen. "Als er niets verandert, zien we af van inschrijving, en ik denk niet dat we de enige zijn met die mening," verklaarde Howett. "We zouden heel graag blijven meedoen, maar met een budgetlimiet betekent dat dat we een hoop werknemers overbodig moeten maken."

Howett heeft ook kritiek op de wijze van doorvoering van de budgetlimiet. "De regels zijn aangekondigd, maar als je de regels leest, zie je dat er een bepaald proces gevolgd moet worden en volgens ons is dat niet gebeurd. Er moeten nog een aantal zaken worden opgehelderd voor we ons kunnen inschrijven."

De budgetlimiet is niet verplicht, maar de nieuwe regels geven teams een keuze. Zo mogen teams die kiezen voor de limiet een krachtiger KERS inzetten. Howett vindt dat geen moeilijke keuze. "Je moet voor de budgetlimiet gaan, omdat je auto's dan sneller zullen zijn. We denken echter dat zo'n splitsing in het veld niet juist is."