[NHL] Uitslag Penguins - Capitals

De Pittsburgh Penguins houden de serie tegen de Washington Capitals spannend door in eigen huis de derde wedstrijd in de extra tijd te winnen met 3-2. De stand in de serie komt daarmee op 2-1 in het voordeel van Washington.

De winnende treffer werd gemaakt door Kris Letang, terwijl vlak voor de wedstrijd nog niet eens duidelijk was of hij wel kon spelen. Hij had een blessure die de Penguins niet wilden vrijgeven. Letang schoot in de eerste overtime periode een one-timer direct uit de gewonnen face-off van Sidney Crosby. De overige doelpuntenmakers waren Ruslan Fedotenko en Evgeni Malkin, die hiermee zijn criticasters de mond snoerde. Malkin speelde de afgelopen paar wedstrijden matig en zou volgens boze tongen niet goed tegen de play-offdruk bestand zijn. Met een goal en negen schoten op doel bewees hij het tegendeel.

Aan de Capitals-kant stal goalie Simeon Varlamov weer eens de show. Hij maakte maar liefst 42 reddingen uit 45 schoten op doel. De Penguins kondigden van tevoren al aan dat ze Varlamov vaak op de proef wilden stellen, en de goalie bleek wederom goed in vorm te zijn. Dit kon van de rest van de Capitals nauwelijks gezegd worden. Buiten een mazzelgoal van Alexander Ovechkin na ruim een minuut spelen en de eerste tien minuten lieten de Capitals het initiatief over aan de Penguins, die met een 45-24 voordeel in schoten op doel de overwinning verdienden.

De Capitals begonnen zoals gezegd wel goed. Ze werden daarbij geholpen door een grote fout van Pittsburgh-goalie Marc-Andre Fleury. Een schot van de Capitals knalde tegen de boarding achter zijn goal, en Fleury besloot om naar de puck te gaan om hem snel verder te kunnen spelen. De goalie schatte de snelheid van de puck echter verkeerd in, waardoor deze vanaf de boarding terugstuiterde naar de goed positie kiezende Ovechkin. Deze kon vervolgens eenvoudig de 1-0 binnenschieten. Hierna leken de Penguins verlamd, en in de eerste tien minuten domineerden de Capitals dan ook. Fleury hield zijn doel verder schoon deze periode, dus de Penguins hadden nog volop kans.

Deze kans pakten zij vanaf de tweede periode. In deze periode hadden de Capitals slechts vier schoten op doel, de Penguins vijftien. Een logisch gevolg was de gelijkmaker van Fedotenko, die samen met Maxime Talbot in een twee-tegen-eensituatie kwam. Met een mazzeltje (een pass van Fedotenko naar Talbot kwam bij hem terug via de stick van de enige overgebleven verdediger Milan Jurcina) scoorde Fedotenko de broodnodige goal om de serie spannend te houden. De voorsprong volgde met nog vijf minuten te gaan door een goal van Malkin uit een assist van Crosby. De Capitals kwamen via Alexander Semin vlak voor tijd nog gelijk in de powerplay doordat Pascal Dupuis op de strafbank zat, maar het laatste woord was aan Kris Letang die de wedstrijd besliste.