'Play-offs worden mogelijk afgeschaft'

De play-offs behoren binnenkort mogelijk tot het verleden. Met name de huidige onzekerheid omtrent de bekerfinale en de play-offs om de Europa League zorgt voor veel ergernis bij zowel clubs als supporters. De KNVB zal binnenkort met alle clubs de situatie gaan evalueren.

"Het is wel duidelijk dat deze systematiek buitengewoon complex is en bovendien erg slecht te begrijpen", vertelt Bert van Oostveen, competitieleider en directielid van de KNVB, aan Voetbal International. "Als de clubs gaan zeggen dat ze geen trek hebben in play-offs, dan kun je daar niet omheen. Dat is een serieus signaal. Het is te vroeg om helemaal definitief conclusies te trekken, maar je moet realistisch zijn: als het systeem zo complex blijkt en de clubs het niet willen, dan hebben de play-offs ook weinig zin."

De KNVB zond aan het begin van deze week een brief aan de UEFA met daarin het verzoek een uitzondering te maken op de regel, die voorschrijft dat de verliezend bekerfinalist alleen in aanmerking komt voor het laagste Europa League-ticket. Als de UEFA instemt met het verzoek, dan spelen de nummers zes tot en met negen in de Eredivisie om dat laagste ticket voor de Europa League. Bij een 'nee' moet Heerenveen bij verlies in de bekerfinale tegen FC Twente aan de play-offs deelnemen om een nog hoger ticket te verdienen. De Friezen hebben reeds aangegeven hier geen trek in te hebben.

Een andere mogelijkheid is dat Heerenveen sowieso geen play-offs speelt, na de bekerfinale op vakantie gaat en in een eerdere ronde van de Europa League van start gaat. Van Oostveen sluit deze optie niet uit. "Je moet altijd om de sportief hoogst mogelijke plek spelen, maar ik begrijp de gedachte wel."