Di Montezemolo: "Ik heb vertrouwen in toekomst"

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft er vertrouwen in dat Ferrari de vorm teruggaat vinden. Het Italiaanse team kende dit jaar de slechtste seizoensstart in 28 jaar en pakte pas in de vierde race drie punten dankzij de zesde plaats van Kimi Räikkönen.

"Een paar maanden geleden werd dit team nog bijna kampioen," aldus Di Montezemolo die niet blij was met de prestaties van Ferrari dit jaar. "Als ik de reden van mindere prestaties ken, kan ik ermee leven. Pas als dat niet het geval is, begin ik me zorgen te maken. Ik reken erop dat we ons terugvechten."

Een van de redenen die Di Montezemolo aanvoert voor het gebrek aan snelheid van de F60 is de gewijzigde regelgeving die niet duidelijk is. "De regels zijn zeer slecht op papier gezet. Het zijn grijze regels, waarmee ik bedoel te zeggen dat er ruimte is voor verschillende interpretaties. Renault, McLaren en Ferrari zijn stuk voor stuk kampioen geweest, maar verschillen van mening met de concurrentie. Dan is er iets mis."

Ook de invoering van KERS kan de goedkeuring van de Italiaan niet verdragen. "Het gaat om veel geld en het KERS-systeem wordt gebruikt als link tussen de sport en auto's op de openbare weg. Wij hebben ervoor gekozen om meteen met KERS aan de slag te gaan. Het gaat hier om veel geld, veiligheid, betrouwbaarheid en het bouwen van een compleet andere auto. Vervolgens wordt KERS niet eens verplicht gesteld. Ongelooflijk," aldus de Italiaan die er ook op wees dat Ferrari niet alleen vorig jaar veel geld kwijt was om Massa competitief te houden, maar ook nu weer veel geld kwijt is om een nieuwe diffuser te bouwen.

Ondertussen ziet Ferrari-teambaas Stefano Domenicali de eerste tekenen van herstel bij zijn renstal. "We hadden alleen met beide auto's zo moeten presteren. Het is alleen zeer vervelend om onze auto's te zien botsen in de eerste bocht. Dan roep je: Mamma mia, nu wordt het echt een moeilijk verhaal. Felipe was vanaf dat moment eigenlijk kansloos, maar zijn rondetijden waren best strak. Dat geeft hoop voor de toekomst."

Domenicali beseft dat het Italiaanse team er nog hard aan moet trekken om dit seizoen er nog wat van te maken. "We zijn er nog lang niet en zullen onze coureurs van een betere auto moeten voorzien voordat we écht stappen voorwaarts kunnen zetten. Dat komt wel. Ferrari beschikt over alle elementen om succesvol te zijn," aldus de Italiaan die meldde dat Spanje toch niet als evaluatiepunt voor de rest van het seizoen zal dienen.