Zwemcoach: "Verklaar record Bernard ongeldig"

De Australische zwemcoach Alan Thompson vindt dat het wereldrecord op de 100 meter vrije slag van de Alain Bernard niet erkend mag worden. De Fransman heeft volgens Thompson gezwommen in een illegaal badpak.

Bernard dook vorige week in het Franse Montpellier als eerste zwemmer op de 100 meter vrij onder de 47 seconden: 46,94. Hij deed dit in een pak van Arena dat gemaakt is van polyurethaan, wat de zwemmer meer drijfvermogen geeft. Dit pak is nog niet goedgekeurd door zwembond FINA dat de laatste tijd veel te verduren krijgt door de nieuwe zwemkleding voor de sporters.

"Ik denk dat dit record een gevaarlijke standaard heeft neergezet als dit soort pakken worden goedgekeurd. Het is te vergelijken met het geval Libby Trickett, die een wereldrecord brak terwijl ze tegen Michael Phelps zwom tijdens een demonstratie. Haar record werd ongeldig verklaard. Dat was geen officieel evenement en Bernard zwom in een onofficieel zwempak," aldus Thompson in de Australian. De zwemcoach eist net als zijn collega's duidelijkheid over de regels waaraan de zwempakken aan moeten voldoen.