[IndyCar] Uitslag kwalificatie Kansas

Graham Rahal heeft op de Kansas Speedway de poleposition opgeëist in de IndyCar Series. De Amerikaan reed zijn vier kwalificatieronden in een tijd van 1.43.581, waarmee hij Dario Franchitti en Helio Castroneves ruim voorbleef. Robert Doornbos start verrassend als vierde.

De kwalificatie begon een half uur later dan gepland, omdat een opgeblazen motor in de Truck Series zorgde voor olie op de baan. Uiteindelijk mocht Ed Carpenter als eerste de baan op, maar hij zag al snel Dan Wheldon, Marco Andretti en Scott Dixon onder zijn tijd door gaan. Deze laatste ging lang aan de leiding.

Franchitti die als veertiende het circuit op kwam, zette een zeer snelle tijd neer. Castroneves kon net niet aan deze tijd komen door de gedraaide wind. Als achttiende mocht Doornbos de baan op en de Newman/Haas/Lanigan-coureur kwam tot een derde tijd achter dit duo. Later kwam alleen zijn teamgenoot Rahal nog onder de tijd door wat hem de poleposition opleverde.

Doornbos kan mogelijk nog doorschuiven naar de tweede plaats op de startgrid. Zowel Franchitti en Castroneves overschreden mogelijk in hun kwalificatieruns de witte lijn, wat niet toegestaan is. Daarom zullen de prestaties van de Schot en de Braziliaan nader bekeken worden. Mochten ze gediskwalificeerd worden, dan moeten ze morgen achteraan starten.

Update

De organisatie van de IndyCar Series heeft Franchitti en Castroneves gediskwalificeerd. Beide coureurs hebben een stukje van het circuit afgesneden, doordat ze over de lijn aan de binnenzijde van de baan zijn gegaan. Omdat beide coureurs nu achteraan moeten starten, schuift Doornbos door naar plek twee. De Nederlander mag nu naast zijn teamgenoot starten in Kansas.