Lodeweges: "Afellay rijp voor stap omhoog"

Er bestaat een kans dat Ibrahim Afellay volgend seizoen niet meer voor PSV zal voetballen. Enkele ploeggenoten van de middenvelder hebben laten weten dat hij toe is aan nieuw hoofdstuk. Het huidige contract van de speler loopt nog door tot medio 2011.

"Zijn ontwikkeling is spectaculair," aldus Dwight Lodeweges, trainer van PSV, over de speler. "Het lijkt wel of hij een knop heeft omgedraaid en er helemaal voor gaat. Hij heeft flinke stappen naar volwassenheid gezet. Hij verstopte zich wel eens, maar dat gebeurt nu niet meer. Hij roert ook flink zijn mondje, corrigeert en geeft aanwijzingen. Hij ontpopt zich steeds meer als een leider."

De oefenmeester van de ploeg uit de Lichtstad ging verder met de woorden: "Afellay is rijp voor een stap omhoog. Meer weerstand op trainingen, meer weerstand in wedstrijden. Hij kan alleen nog maar beter worden. Vergelijk hem met Robin van Persie, die maakte bij Arsenal ook grote stappen. Afellay moet wel voor de juiste club kiezen. Volgend jaar is het WK. Komende maanden moet hij zich in de selectie voetballen. Dat kan alleen maar als hij genoeg speelt"

Ook Bert van Marwijk loofde de ontwikkeling van Afellay. "Een creatieve, doelgerichte voetballer als Afellay is niet in Nederland te houden," liet de bondscoach van het Nederlands elftal weten. "Het is goed voor zijn ontwikkeling een stap naar de top te maken. Het moment waarop bepaalt hij zelf, daar kan ik hem geen advies in geven. Ik zeg altijd dat een mens de beste beslissingen zelf neemt. Wat wel belangrijk is, is dat hij de juiste club kiest. Stel dat hij komende zomer naar het buitenland gaat, dan is het wel goed dat hij ergens terechtkomt waar hij speelminuten kan maken. Op zijn leeftijd is veel spelen belangrijk."

"We kennen allemaal de voorbeelden van spelers die te snel voor een buitenlands avontuur hebben gekozen," ging Van Marwijk verder. "Ik zeg dat niet alleen als liefhebber van de voetballer Afellay, maar uiteraard ook als bondscoach. Als we ons binnenkort definitief kwalificeren voor het WK volgend jaar in Zuid-Afrika is het wel zaak dat potentiële internationals in het seizoen naar het WK toe veel spelen. Dat geldt niet alleen voor Ibi, maar voor de gehele groep."

Rob Jansen, zaakwaarnemer van Afellay, meldt echter dat er nog niets zeker is. "Het is nog niet te zeggen of Ibi komende zomer al dan niet bij PSV vertrekt. Dat hangt van een heleboel factoren af," liet hij weten. "Als de juiste club verschijnt, of als we de juiste voorwaarden kunnen scheppen, is vertrek een optie. Niet meer, maar ook niet minder dan dat. Ik ben het overigens helemaal met Bert eens dat Ibi niet de overstap moet maken naar een club waar hij onderaan moet aansluiten. Op zijn leeftijd is veel spelen en dus als voetballer beter worden het belangrijkste voor de verdere ontwikkeling van zijn talent."

Mochten er toch ploegen zijn die Afellay over willen nemen, dan zullen zij tenminste tien miljoen euro mee moeten nemen.