[Special] Degradatiekandidaten 2008/2009

De komende weken zullen voor zes ploegen uit de Eredivisie voornamelijk in het teken van handhaving staan. Zij maken allemaal nog kans op het spelen van play-offwedstrijden of moeten directe degradatie zien af te wenden. FOK!sport nam de betreffende ploegen eens onder de loep om te zien wie de beste papieren heeft.

Willem II

Willem II heeft vooralsnog de beste papieren om play-offwedstrijden te voorkomen. De Tilburgse formatie heeft nog maar drie punten nodig om lijfsbehoud veilig te stellen. Op dit moment hebben de Brabanders zes punten meer dan FC Volendam, dat nu nog op de zestiende plaats staat. In theorie kan men er dus voor zorgen dat men komend weekend handhaving in de Eredivisie bewerkstelligt.

In de laatste drie wedstrijden wist Willem II vier punten te pakken. Men won van NAC Breda (2-0), ging hard onderuit bij Ajax (7-0) en speelde vorig weekend gelijk tegen ADO Den Haag (3-3). Het programma van de Tilburgers biedt in elk geval perspectief om drie punten te pakken, aangezien nog tegen FC Groningen, Roda JC en PSV gespeeld gaat worden. Eerder dit seizoen werden de Groningers met 3-0 naar huis gestuurd, werd ook van de Limburgers gewonnen (2-0) en van de Eindhovense formatie verloren (2-0).

Resterend programma:

DatumThuisUit
26/04FC GroningenWillem II
03/05Roda JCWillem II
10/05Willem IIPSV


Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft handhaving in de Eredivisie volledig in eigen hand. De ploeg uit Almelo heeft op dit moment vier punten meer dan FC Volendam, dat nu nog zestiende staat, en zes punten meer dan de nummer achttien, De Graafschap. De club heeft in elk geval nog maar vier punten nodig om te voorkomen dat het play-offwedstrijden moet gaan spelen, wat overigens nog een lastige opgave gaat worden.

In de komende weken speelt Heracles Almelo, dat in de afgelopen weken vier punten wist te pakken, nog tegen PSV, Vitesse en FC Utrecht. Hiermee heeft de ploeg uit Almelo ook één van de zwaarste programma's van de clubs, die nog tegen degradatie vechten. Eerder dit seizoen had men het tegen dit trio erg lastig, aangezien van de Eindhovenaren werd verloren (4-0), tegen de Arnhemmers gelijk werd gespeeld (0-0) en ook van de ploeg uit de Domstad werd verloren (2-0).

Resterend programma:

DatumThuisUit
25/04Heracles AlmeloPSV
03/05VitesseHeracles Almelo
10/05Heracles AlmeloFC Utrecht


Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam zal in de komende drie weken minimaal één wedstrijd moeten winnen om directe degradatie af te wenden. De zorgen voor de ploeg uit Rotterdam zijn dan echter nog niet voorbij, want er liggen ook nog play-offwedstrijden op de loer. Het verschil met FC Volendam, dat nu zestiende staat, bedraagt slechts drie punten. Het zou dus zomaar kunnen dat de Kasteelbewoners nog voor lijfsbehoud moeten gaan vechten.

Toch moet Sparta Rotterdam zich nog eens achter de oren krabben, want in de laatste drie wedstrijden werd geen enkel punt gepakt. Twee duels daarvan waren tegen ploegen, die eveneens tegen degradatie vechten. Het programma van de Spartanen liegt er in elk geval niet om. Zij spelen namelijk nog tegen De Graafschap, Ajax en NEC. Eerder dit seizoen werd gelijk gespeeld tegen De Superboeren (3-3), ging men hard onderuit in de Amsterdam ArenA (5-2) en verloor men met een klein verschil in Nijmegen (1-0).

Resterend programma:

DatumThuisUit
24/04Sparta RotterdamDe Graafschap
03/05Sparta RotterdamAjax
10/05NECSparta Rotterdam


ADO Den Haag

ADO Den Haag staat op dit moment vijftiende in de Eredivisie en gaat nog een paar lastige weken tegemoet. Het verschil met De Graafschap, dat nu nog achttiende staat, bedraagt slechts drie punten. Het is dus nog allerminst zeker of de Haagse formatie ook volgend seizoen in de hoogste klasse van het betaald voetbal in Nederland te zien zal zijn. De ploeg zal in elk geval nog twee wedstrijden moeten winnen, wat nog een lastige opgave gaat worden.

De Haagse residentieclub pakte in de laatste drie wedstrijden slechts één punt. Tegen Willem II (3-3) wist men nog een punt te pakken, maar tegen AZ (4-1) en Sparta Rotterdam (1-2) lieten ze punten liggen. ADO Den Haag heeft voor het slot van de competitie in elk geval nog een pittig programma voor de boeg. Ze moeten het namelijk nog opnemen tegen Feyenoord, sc Heerenveen en Vitesse. Eerder dit seizoen werd al van de Rotterdam verloren (3-1), wist men in Friesland niet te winnen (1-0) en waren ook de Arnhemmers veel te sterk (3-1).

Resterend programma:

DatumThuisUit
26/04ADO Den HaagFeyenoord
03/05sc HeerenveenADO Den Haag
10/05ADO Den HaagVitesse


FC Volendam

Het heeft er alle schijn van dat FC Volendam de dans rond degradatie gaat ontspringen. De ploeg uit het Palingdorp stond vrijwel het hele seizoen op de laatste plaats, maar is de laatste weken aan een opmars bezig. De verschillen met de twee laatste ploegen zijn echter minimaal, dus men zal alles in het werk moeten stellen om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

In de laatste drie wedstrijden pakten de Volendammers in elk geval zes punten, wat zeker een mooie score is. Zo verraste FC Volendam vriend en vijand door op De Dijk met 2-0 van Feyenoord te winnen. Een week later werd van SC Heerenveen verloren (1-0), maar van Sparta Rotterdam wist men weer te winnen (3-0). Bovendien heeft de ploeg uit het Palingdorp nog een redelijk programma voor de boeg. Ze moeten nog op bezoek bij Roda JC en De Graafschap en zullen in eigen huis FC Groningen ontvangen. Eerder dit seizoen werd van de Limburgers gewonnen (3-1), ging men hard onderuit in Groningen (5-0) en werd een mooie zege op De Superboeren geboekt (3-1).

Resterend programma:

DatumThuisUit
25/04Roda JCFC Volendam
03/05FC VolendamFC Groningen
10/05De GraafschapFC Volendam


Roda JC

Roda JC zal de komende drie weken nog vol aan de bak moeten om degradatie af te wenden. De ploeg staat nu nog op de zeventiende plaats, maar heeft slechts één punt meer dan De Graafschap, dat nu nog laatste staat. Bovendien is de Limburgse formatie ook nog in staat om play-offwedstrijden te voorkomen. Dan zal er echter wel voor gezorgd moeten worden dat er de komende wedstrijden punten worden gepakt. Het is overigens nog maar de vraag of dat gaat lukken.

In de afgelopen drie weken wist Roda JC slechts één punt te pakken door gelijk te spelen tegen NEC (1-1). Van Ajax (2-1) en FC Twente (4-2) konden de Limburgers niet winnen. De laatste wedstrijden zullen voor de Limburgers nog een helse klus worden, aangezien de ploeg FC Volendam, Willem II en Feyenoord nog tegen komt. Eerder dit seizoen wist men tegen dit trio geen enkel punten te pakken. In Volendam werd het uiteindelijk 3-1, in Tilburg bleef de schade beperkt tot 2-1 en in eigen huis ging men hard onderuit tegen de Rotterdammers (0-4).

Resterend programma:

DatumThuisUit
25/04Roda JCFC Volendam
03/05Roda JCWillem II
10/05FeyenoordRoda JC


De Graafschap

De Graafschap staat er momenteel het slechtste voor. De ploeg uit Doetinchem behaalde in 31 wedstrijden slechts 25 punten, waardoor men laatste in de competitie staat. De Superboeren zullen alles in het werk moeten stellen om hier vanaf te komen. Dat zal overigens nog niet mee gaan vallen, want ze spelen nog tegen twee andere degradatiekandidaten en NAC Breda.

In de laatste drie wedstrijden pakte De Graafschap slechts twee punten. Men speelde namelijk gelijk tegen Vitesse (0-0) en NEC (2-2). Daarnaast werd met een minimaal verschil van FC Groningen (1-0) verloren. De komende weken strijdt de ploeg nog tegen Sparta Rotterdam, NAC Breda en FC Volendam. Eerder dit seizoen werd gelijk gespeeld tegen de Rotterdammers (3-3), werd verloren van de Brabantse formatie (2-0) en werden drie punten verspeeld aan de club uit Volendam (1-3).

Resterend programma:

DatumThuisUit
24/04Sparta RotterdamDe Graafschap
03/05NAC BredaDe Graafschap
10/05De GraafschapFC Volendam


Tot slot volgt hieronder nog de stand in de onderste regionen van de Eredivisie, zodat ook duidelijk is welke ploeg vooralsnog het beste doelsaldo heeft. Dit is namelijk van belang bij een gelijk aantal punten.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
12Willem II3196163334-55
13Heracles Almelo31710143134-49
14Sparta Rotterdam3186173041-65
15ADO Den Haag3177172834-52
16FC Volendam3176182735-63
17Roda JC3168172634-54
18De Graafschap3167182521-56
Submitter:  Bron: FOK!sport