"Voetbal beter af zonder slidings en tackles"

Voormalig KNVB-arts Han Inklaar is van mening dat het beter is voor voetballers wanneer slidings en tackles worden afgeschaft. Inklaar, die onlangs afscheid nam bij de bond na 32 jaar er in dienst te zijn geweest, denkt dat speler op deze manier blessures kunnen voorkomen.

"Kijk eens naar het profvoetbal", betoogt Inklaar op OnsOranje.nl. "Veel clubs hebben alleen een parttime clubarts, de aandacht voor preventie is minimaal. Het is vaak het opvangen van de ellende die na ieder weekeinde is ontstaan. Dat is vreemd, want met preventie is veel te winnen. Uit studies blijkt dat het aantal blessures met 20 tot 25 procent kan afnemen. Over kosten en besparingen gesproken…"

Inklaar zegt dat er een duidelijke reden is voor de toename van het aantal blessures in de voetballerij. "Als je kijkt naar het WK van 1974, dan zie je dat het voetbal in zo'n laag tempo werd gespeeld. Er wordt tegenwoordig veel sneller gespeeld, meer in de kleine ruimte en met een enorme intensiteit in bewegingen. Ook vanwege de fysiek grotere belasting en het toegenomen fysieke contact is de kans op een blessure groter. Het voetbal is hoogstaander dan vroeger, maar de risico's zijn dat ook."

Bovendien is de bescherming voor voetballers minimaal volgens de arts. "Auto's zijn in de loop der jaren ook steeds sneller gaan rijden. Maar er zijn wel airbags gekomen, kreukelzones en kooiconstructies. Voetballers kunnen die niet krijgen, uiteraard, maar zijn ook niet op andere manieren meer beschermd."

"Als de tackle en sliding worden verboden, zou dat veel minder blessures tot gevolg hebben. Medisch gezien zou dat een zegen zijn. Maar zo'n verandering doet wezenlijk geweld aan het karakter van de sport aan. Dat zal dus wel niet gebeuren."