'Gekruisigde' Klinsmann verliest rechtzaak

De veelgeplaagde trainer Jürgen Klinsmann van Bayern München heeft dinsdag ook buiten het veld verloren. Ditmaal ging het om een rechtzaak rondom een foto in een Duitse krant.

De fotomontage, waarop Klinsmann als Jezus aan het kruis hangt, verscheen de dag voor pasen in de Duitse krant Berliner Tageszeitung. De bijpassende tekst, een regel uit een liedje van 'Monty Python', Always look on the bright side of life, verwijst naar het slechte seizoen van de Duitse club.

Klinsmann, die zichzelf als een religieus persoon ziet, kon de foto niet echt waarderen en spande een rechtzaak aan. De trainer zag zich in zijn persoonlijkheid aangetast en vond de montage godslasterlijk. Ook was hij van mening dat de krant de spot drijft met het lijden van Jezus.

De rechter oordeelde echter anders. Hij ziet de afbeelding meer als satire, waarbij een voor iedereen herkenbaar symbool gebruikt wordt om een actueel thema aan te snijden. De vrijheid van meningsuiting weegt voor hem dan ook zwaarder dan het persoonlijkheidsrecht van Klinsmann. De door de trainer gevraagde schadevergoeding is daarom niet toegekend.

De desbetreffende foto is hier te vinden