[Vergeten sporters] Ulrich van Gobbel

De sportwereld kent veel vergeten sporters. Sporters waarvan je niets meer hoort terwijl ze in het verleden goede prestaties hebben neergezet. Het kunnen ook sporters zijn die een korte periode wisten te pieken. Vorige keer ging het over de Mexicaan Jorge Campos. Deze keer komt Ulrich van Gobbel aan bod.

Ulrich van Gobbel is een Surinamer die op 16 januari 1971 in de hoofdstad Paramaribo ter wereld kwam. Kort daarna verhuisde hij naar Nederland, waar hij uiteindelijk uitgroeide tot één van de beste rechtsbacks van Nederland in de jaren '90. Voordat dit gebeurde, leerde Van Gobbel voetballen bij de amateurclub Bavel. Niet lang daarna kwam de Surinamer op amateurbasis uit voor NAC Breda. Op 18-jarige leeftijd maakt Van Gobbel dan eindelijk zijn profdebuut in het betaalde voetbal voor Willem II. Van lange duur was zijn periode bij de Tilburgse ploeg niet. Van Gobbel viel dermate op, dat hij het jaar daarop meteen verhuisde naar Feyenoord. In eerste instantie moest Uli de concurrentie aan met Arnold Scholten, maar deze was snel gewonnen. Van Gobbel was dan misschien niet de meest technische speler, zijn voornaamste wapen was zijn geweldige snelheid. Zo klokte Van Gobbel tijdens een test op een atletiekbaan zijn 100 meter sprint een fenomenale tijd van 10,40 seconden.. Feyenoord behaalde met Van Gobbel, die uitgroeide tot een belangrijke pion in de verdediging van de Rotterdammers, uiteindelijk twee kampioenschappen.

Het eerste kampioenschap van Van Gobbel met Feyenoord, - waar destijds ook spelers als Ed de Goey, John de Wolf, József Kiprich en Regi Blinker actief waren - werd behaald in 1993. In dat jaar maakte de verdediger ook zijn debuut in het Nederlands elftal. Dit gebeurde in de wedstrijd tegen Noorwegen (0-0). Het jaar daarop maakte Van Gobbel deel uit van de Oranje-selectie voor het wereldkampioenschap van 1994. Tijdens dit toernooi kwam de verdediger slechts tot één optreden. In de winter van 1996 verliet Van Gobbel zijn club Feyenoord voor een buitenlands avontuur. Hij ging zijn succes beproeven in Turkije bij Galatasaray. Daar verbleef hij uiteindelijk twee seizoenen lang. Bij de Turkse club kwam Van Gobbel in anderhalf seizoen slechts tot 25 wedstrijden, waarin hij tweemaal het net wist te vinden. Na zijn avontuur in Turkije, verkaste Van Gobbel in de winter van 1997 naar de Engelse Premier League, waar hij voor Southampton ging voetballen. Ook bij deze club wilde het niet echt vlotten en Van Gobbel keerde na 26 wedstrijden, waarin hij twee keer scoorde, gespeeld te hebben na het seizoen 1997/98 terug naar zijn oude club Feyenoord.

Tijdens zijn tweede periode bij De Stadionclub leefde Van Gobbel enigszins weer op. Hij werd ditmaal vooral in het centrum geposteerd en stond daar goed zijn mannetje. Tijdens het seizoen 1998/99 behaalde hij zijn tweede kampioenschap met Feyenoord. Ook de seizoenen daarop wist de verdediger nog altijd een basisplaats af te dwingen in de defensie van de Rotterdammers, tot in 2002 een heupblessure abrupt een einde maakt aan de actieve spelersloopbaan van de Surinamer. Van Gobbel werd afgekeurd voor betaald voetbal en moest noodgedwongen zijn loopbaan stoppen. In totaal speelde Van Gobbel maar liefst 302 wedstrijden voor Feyenoord. Hierin wist hij vijfmaal het doel te vinden.

Van Gobbel is na zijn loopbaan alleen nog maar negatief in het nieuws gekomen. In het jaar 2003 claimde hij samen met John Veldman en Glenn Helder een onmiddellijke uitbetaling van hun pensioenfondsen. Mede hierdoor kwam uiteindelijk naar boven dat Van Gobbel enorme geldproblemen had. Het duurde ook niet lang of zijn kruidenwinkel aan de Binnenweg in Rotterdam moest zijn deuren sluiten. Ook in 2006 kwam de inmiddels oud-speler van Feyenoord negatief in het daglicht te staan. Hij werd verdacht van het verduisteren van leaseauto's. Niet lang daarna was Van Gobbel ineens spoorloos verdwenen. Er werd een opsporingsbericht vrijgegeven, omdat Van Gobbel vervolgd moest worden wegens fraude. Ook werd er beslag gelegd op al zijn bezittingen. Eind maart 2006 werd de Surinamer dan toch vervolgd voor zijn daden. Hij kreeg vier maanden celstraf opgelegd, maar deze werd twee jaar later door het Gerechtshof in Den Haag omgezet in een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur.

Sinds die tijd is het een tijdje stil geweest rondom Van Gobbel, maar in september 2008 was het weer raak. Van Gobbel werd met zijn Audi A8 aangehouden, omdat hij zonder rijbewijs reed. Deze had hij eerder moeten inleveren wegens te hard en onverzekerd rijden. Eind maart 2009 werd Van Gobbel wegens dit delict veroordeeld tot het betalen van een boete van maar liefst 380 euro en daarbovenop kreeg hij een werkstraf van dertig uur. Mocht hij de boete niet betalen of de werkstraf niet naar behoren uitvoeren, dan mag Van Gobbel 22 dagen de gevangenis in.

Toch kwam Van Gobbel begin april positiever in het nieuws. De voormalig verdediger van Feyenoord gaat weer aan de slag in de voetbalwereld. Hij wordt assistent-trainer van het tweede zaterdagelftal van de Rotterdamse amateurclub Alexandra '66. "Ik ga meelopen naast een ervaren trainer", aldus Van Gobbel. "Gewoon, om eens te kijken of het wat voor mij is. Ik heb het voetbal nooit goed los kunnen laten." Hij hoopt daarmee een moeilijke periode met grote financiële en persoonlijke problemen achter zich te laten. "Als ik het opnieuw zou mogen doen, zou ik het helemaal anders doen", sluit Van Gobbel af.

Submitter:  Bron: FOK!sport