[Special] Museeuw wint Parijs - Roubaix

In deze reeks specials duiken we op FOK!sport in de sportgeschiedenis. Regelmatig blikken we terug op een bijzondere gebeurtenis en plaatsen we het in perspectief met de huidige situatie.

Vandaag gaan we negen jaar terug in de tijd, naar Roubaix om precies te zijn. Op 9 april 2000 ligt daar op de plaatselijke wielerbaan de finish van de wielerklassieker Parijs – Roubaix. De helletocht over de kasseien in Noord-Frankrijk ligt er die dag droog bij en het beloofd een mooie strijd te worden. Favoriet voor die dag is de Mapei - Quick•Step-ploeg van Patrick Lefevere.

Hij was de jaren daarvoor ook de ploegleider van de winnaars en presteert met zijn ploeg al jaren sterk in het voorjaar. In 1999 weet hij zelfs met zijn ploeg het volledige podium te bezetten. Ook in 2000 hoopt hij weer zijn slag te kunnen slaan met renners als Stefano Zanini, Andrea Tafi en Johan Museeuw.

Voor Johan Museeuw is het op die 9de april 2000 een bijzondere dag. Hij is namelijk terug in de koers die hem twee jaar daarvoor bijna fataal werd. Een week na een fantastische overwinning in de Ronde van Vlaanderen komt hij In het bos van Wallers, één van de zwaarste kasseistroken van de Hel van het Noorden, ten val. Hij smakt hard op de kinderkopjes en breekt zijn knieschijf. Die zware blessure zorgt ervoor dat Lefevere dat jaar huilend aan de streep staat. Niet omdat hij zo blij is met weer en overwinning van zijn ploeg in Roubaix. maar, omdat de Leeuw van Vlaanderen een blessure heeft opgelopen die het einde van zijn carrière kan betekenen.


De kasseien in het bos van Wallers

Museeuw wordt direct in het ziekenhuis opgenomen. Tijdens zijn behandeling loopt hij een ernstige infectie op aan de gekwetste knie. Het wordt van kwaad tot erger. Door de infectie wordt er overwogen zijn been te amputeren en er wordt zelfs enige tijd gevreesd voor zijn leven. Tot ieders geluk weet hij te herstellen en kan beginnen aan een revalidatie van tien maanden.

En dan in 2000 staat de Vlaming weer aan de start van de klassieker die hij in 1996 voor het eerst op zijn naam schreef. Vastberaden als hij is wil hij laten zien dat hij weer bij de top hoort. En hij laat dat op een magistrale wijze zien. Op vijftig kilometer van de finish besluit Museeuw er vandoor te gaan en de achtervolgers weten hem niet meer te achterhalen. De Belg komt geëmotioneerd over de finish en wijst naar de knie waarmee hij zoveel problemen had.

Museeuw bewijst hiermee een ongekend sterke renner te zijn, eentje die zware tegenslagen te boven komt. Iets wat hij kort na zijn heroïsche overwinning weer mag laten zien als hij met zijn motor een zwaar ongeluk krijgt en zelfs enige tijd in coma ligt. Ook hiervan weet de Vlaming te herstellen en hij wint in 2002 voor de derde keer Parijs – Roubaix. Om de Hel van het Noorden te winnen moet je enorm sterk zijn en des groter is de prestatie die Johan Museeuw neerzette in het begin van deze eeuw.

Aankomend weekend staat de klassieker in Noord-Frankrijk weer op het programma. De inmiddels vijf jaar gestopte Johan Museeuw zal de koers met veel interesse volgen want ook deze keer is de kans groot dat er iemand uit de ploeg van Lefevere er met de overwinning vandoor gaat. En ook deze keer met Belgen in de favorietenrol. Stijn Devolder en Tom Boonen gaan proberen de 53ste Belgische overwinning in de wacht te slepen.

Submitter:  Bron: FOK!sport