[Vergeten voetballers] Jorge Campos

De sportwereld kent veel vergeten sporters. Sporters waarvan je niets meer hoort terwijl ze in het verleden goede prestaties hebben neergezet. Het kunnen ook sporters zijn die een korte periode wisten te pieken. Vorige keer ging het over de Braziliaan Márcio Santos. Ditmaal gaat het over een Mexicaan; Jorge Campos.

Jorge Campos, voluit Jorge Campos Navarrete genaamd, is een Mexicaan die 15 oktober 1966 geboren werd. Hij is één van de meest bekende spelers uit de jaren '90 die Mexico kende. Hij was destijds een opvallende verschijning op het veld. Met zijn 1,68 meter was hij dermate klein voor een keeper, maar met zijn snelheid en handelingstechniek groeide hij uit tot één van de betere keepers uit de jaren '90. Campos stond naast zijn ijzersterke keepersoptredens ook bekend om zijn opvallende kleding, acties buiten het strafschopgebied en zijn eigen stijl van spelen.

Opmerkelijk genoeg startte de spelerscarrière van Campos niet als keeper, maar als spits. In 1989 wilde Campos graag in het eerste elftal van de Mexicaanse club Pumas UNAM spelen, maar omdat Adolfo Rios al eerste doelman was van deze club en opmerkelijk goed presteerde, diende Campos een verzoek bij de trainer in om als spits uit te komen voor Pumas. De trainer zag het wel zitten met Campos en de nieuwe spits van Pumas liet meteen in zijn eerste seizoen zien dat het een goede keuze was om hem in de aanvalspositie te posteren. Campos wist maar liefst veertienmaal het doel te vinden. Het seizoen daarop werd Campos alsnog eerste keeper van Pumas en pakte in zijn eerste seizoen als keeper meteen de landstitel met zijn club. De Mexicaan droeg vaak het rugnummer negen in plaats van het vertrouwde rugnummer één voor een keeper. De reden hiervoor was dat Campos met zijn rugnummer negen graag terugdacht aan zijn eerste seizoen waarin hij zoveel doelpunten maakte.

Ook in 1993 pakte Campos met Pumas de kampioenstitel, wat volledig op het conto van Campos geschreven mocht worden. Tijdens de kampioenswedstrijd tegen Guadelajara kwam Pumas met 1-0 achter te staan. Campos, die altijd speelde met een spelersshirt en daarover zijn keepershirt, besloot zijn keepersshirt uit te trekken en als spits verder te voetballen. Hij zorgde hoogstpersoonlijk zelf voor de gelijkmaker, maar de wedstrijd leek alsnog op een deceptie af te lopen. Guadalajara kreeg in de laatste minuut een penalty. Campos stuurde de reservedoelman uit het doel om zelf te keepen tijdens de strafschop. Tot verbazing van iedereen wist Campos de penalty te keren. Pumas wist vervolgens de wedstrijd zelfs winnend af te sluiten en het kampioenschap op bizarre wijze te pakken.

Na 199 wedstrijden en 35 doelpunten voor Pumas maakte Campos de overstap naar een andere Mexicaanse club, Atlante. Voor deze club kwam Campos in het seizoen 1995/96 tot 26 wedstrijden. Campos kwam in de periode dat hij uitkwam voor Atlante eenmaal tot scoren. Opmerkelijk aan het doelpunt was dat Campos, die bij Atlante constant keeper was, door middel van een omhaal het net wist te vinden. Na dit seizoen maakte hij alweer een transfer, ditmaal naar de Verenigde Staten waar hij als eerste keeper uitkwam voor Los Angeles Galaxy. Ook bij deze club verbleef Campos niet lang. Na afloop van het seizoen 1997/98 keerde de keeper terug naar zijn vaderland om bij Cruz Azul te gaan spelen. Bij deze ploeg werd Campos reservedoelman achter Óscar Pérez. Campos kwam bij Cruz Azul niet verder dan een paar invalbeurten, voornamelijk als spits. Ook bij deze club hield Campos het maar één seizoen vol en besloot weer te gaan voetballen in de Verenigde Staten. Ditmaal was Chicago Fire die Campos contracteerde. De keeper/spits kon hier geen potten meer breken en keerde na één jaar opnieuw terug naar zijn thuisland waar hij in het jaar 1999 ging spelen voor zijn oude club Pumas UNAM. In dit jaar kreeg Campos tijdens een toernooi met Mexico te horen dat zijn vader ontvoerd was. Hij vloog onmiddelijk terug naar Mexico en door middel van een afkoopsom van maar liefst 800.000 dollar werd de vader van Campos vrijgelaten.

Ook bij Pumas verbleef Campos niet lang en hij kwam na deze periode telkens één seizoen uit voor achtereenvolgens Tigres, opnieuw Pumas, Atlantes en Puebla FC. Campos besloot in 2004 om een punt te zetten achter zijn actieve spelerscarrière en besloot aan de slag te gaan als assistent-trainer van Ricardo Lavolpe, die destijds bondscoach was van Mexico. Campos wist in zijn loopbaan als speler uiteindelijk tot maar liefst 38 doelpunten te komen. Hiermee staat hij op dit moment vierde op de lijst van meestscorende keepers. Alleen Rogério Ceni, José Luis Chilavert en René Higuita wisten meer doelpunten te scoren dan de Mexicaan.

Internationaal kwam Campos van 1991 tot 2004 uit voor zijn land Mexico. In totaal kwam de keeper voor zijn land op twee WK's uit. Zowel tijdens het wereldkampioenschap van 1994 in de Verenigde Staten, als het WK van 1998 in Frankrijk stond Campos onder de lat bij Mexico. In totaal kwam hij tot 130 interlands, waarin hij toch niet tot scoren kwam. Omdat Mexico destijds Hugo Sanchez en in een later stadium Luis Hernandez in de spits had lopen, kwam Campos nooit als aanvaller in actie voor het Mexicaanse elftal. Tijdens het WK van 2006 in Japan en Zuid-Korea was Campos opnieuw van de partij, ditmaal als assistent-trainer van de Mexicaanse selectie. Na dit wereldkampioenschap nam Campos definitief afscheid van het voetbal. Op dit moment runt de ooit zo flamboyante keeper/spits een fastfood restaurant wat de naam Sportortas-Campos, draagt.

Submitter:  Bron: FOK!sport