Dubbelslag voor Contador in Baskenland

Alberto Contador heeft een dubbelslag in de Ronde van het Baskenland geslagen. De renner van Astana zegevierde in de derde etappe van deze rittenkoers. Daarnaast nam de Spanjaard de leiderstrui over van Luis León Sanchez.

De derde rit kwam pas na 70 kilometer echt op gang. Na de beklimming van de Alto de Azazeta ontstond namelijk een groepje met Iñigo Cuesta (Cervélo), Johann Tschopp (Bouygues), Rinaldo Nocentini (AG2R), Alexandre Botcharov (Katusha), Linus Gerdemann (Milram), Yukiya Arashiro (Bougyues) en Javier Mejías (Fuji-Servetto). Zij kregen van het peloton een maximale voorsprong van drieënhalve minuut.

Astana wist het tempo echter hoog te houden. Intussen wisten Tschopp en Nocentini hun medevluchters achter te laten op de Alto de Karbieta. Daarnaast liep de voorsprong van de koplopers steeds verder terug. Toch bleef het ontsnapte tweetal tot aan het begin van de slotklim, op de Alto de Ixua, tegenstribbelen.

Tijdens de slotklim voerde Christopher Horner het tempo nog verder omhoog, zodat hij zijn kopman (Contador, red.) alle ruimte kon geven. Het peloton kon het moordende tempo van de renner van Astana niet volgen en haakte af. Robert Gesink, die in dienst van Rabobank rijdt, kon nog wel aanklampen, maar dit was van korte duur.

Damiano Cunego, Cadel Evans, Samuel Sánchez en Antonio Colom wisten Contador nog wel te volgen en uiteindelijk keerden nog een aantal renners, waaronder Gesink, terug bij de groep van de Spaanse kopman van Astana. Vervolgens gaf Contador nog wat meer gas, waardoor alleen Evans nog even in zijn wiel kon komen.

Evans kon nog even achter Contador aan blijven rijden en werd op drie kilometer van de finish bijgehaald door Samuel Sánchez en Colom. Contador kon uiteindelijk solo over de finish rijden. Vervolgens passeerden Evans, Samuel Sánchez en Colom de meet. Gesink mocht zich de beste Nederlander van de dag noemen. Hij eindigde namelijk als zesde.