Coulthard verdedigt Hamilton

Voormalig Formule 1-coureur David Coulthard neemt het op voor zijn landgenoot Lewis Hamilton. De BBC-commentator is op zijn weblog van mening dat Hamilton in Australië zijn team blindelings vertrouwd heeft en daardoor samen met sportief directeur Dave Ryan tegen de steward gelogen heeft.

"Hamilton heeft gezegd dat hij in opdracht van het team handelde. Ik geloof hem daarin. Ik heb zelf ook meerdere malen in zo'n situatie gezeten. Je vertrouwt je team. Je vertrouwt immers ook op de veiligheid van de auto die ze je geven, waarom zou je ze dan niet vertrouwen wanneer ze wat richtlijnen geven over wat je moet zeggen?. Het publiek moet goed begrijpen dat een coureur die zich bij de wedstrijdleiding moet melden een verhaal op zo'n manier vertelt dat hij er zelf het beste uitkomt. Dat maakt deel uit van deze sport, of men het leuk vindt of niet," aldus Coulthard op zijn weblog.

"Wanneer de wedstrijdleiding een coureur wil spreken, wordt de teammanager daarover bericht. In het geval van McLaren is dat Dave Ryan. Hij gaat dan meteen op zoek naar de rijder en samen gaan ze naar de wedstrijdleiding. Ik denk niet dat er veel discussie is geweest tussen Ryan en Hamilton terwijl ze naar de wedstrijdleiding liepen. Het was immers duidelijk wat er achter de Safety Car gebeurde met Jarno Trulli. Mensen vragen zich af hoe het mogelijk is dat Ryan naar de wedstrijdleiding is gegaan zonder teambaas Martin Whitmarsh of diens voorganger Ron Dennis te raadplegen. Maar Whitmarsh heeft die verantwoordelijkheid nou eenmaal bij Ryan gelegd. Waarom zou Whitmarsh, of Dennis, erbij betrokken moeten raken, terwijl het zo'n normale procedure is om naar de wedstrijdleiding te gaan?," besloot de coureur die zelf in het verleden voor McLaren gereden heeft.

McLaren mag zich voor het liegen tegen de wedstrijdleiding in Australië op 29 april verantwoorden voor de World Motor Sport Council. Het team wacht mogelijk een zware straf. De verantwoordelijke voor de kwestie, Dave Ryan, werkt inmiddels niet meer bij McLaren.