'Spelers in Engeland fitter dan de rest'

Met vier clubs in de kwartfinale van de Champions League heersen de Engelse clubs momenteel in Europa's belangrijkste bekertoernooi voor clubs. Het lijkt vrij eenvoudig om deze ontwikkeling te verklaren: spelers van Engelse clubs zijn simpelweg fitter dan de rest, zo valt in het AD te lezen.

Het Engelse bedrijf Prozone heeft met nauwkeurige computermodellen aangetoond dat de conditie en fitheid van de spelers in Engeland extreem hoog is. Met name Liverpool-middenvelder Steven Gerrard springt er in positieve zin uit. Gerrard is de fitste en meest dynamische speler van de Premier League. Zijn collega's in de Engelse top blijven echter niet ver achter.

De successen in de Champions League zijn het gevolg van de enorme ontwikkeling die Engelse clubs op fysiologisch gebied hebben doorgemaakt. Zo beschikken bijna alle Premier League-clubs over hypermoderne trainingscomplexen met zwembaden, medische ruimtes, fitnesszalen en overdekte velden. Verder zijn er bij de clubs fysiologen en artsen in dienst, waardoor er dagelijks met hartslagmeters en andere technische hulpmiddelen kan worden getraind.

Hierdoor hebben de profs in de hoogste divisie van Engeland zich ontwikkeld tot 'elite-atleten'. De voetballers lopen vandaag de dag veel meer, het sprinten is de afgelopen vier seizoenen met 40% toegenomen in de Premier League en er zijn veel meer 'high intensity'-acties (handelingen zoals een korte actie, tackle of een beweging uitgevoerd op minimaal 75% van sprintsnelheid) te zien. Het is met name dit laatste aspect dat zo bepalend is voor de kracht en de dynamiek van het voetbal in de Premier League.

Wie denkt dat de Engelse clubs het alleen maar winnen door het pure loopwerk, heeft het echter mis. Volgens de statistieken van Prozone is het aantal acties en passes over het gehele veld drastisch gestegen de afgelopen jaren, maar is het aantal keren dat het strafschopgebied wordt gepenetreerd minder geworden. Daarentegen is het aantal doelpunten gelijk gebleven.

Conclusie: de bal wordt vaker en sneller rondgespeeld in de ploeg, men is geduldiger met het geven van een beslissende pass of opening, maar wanneer deze pass wordt gegeven is het meteen gevaarlijk. Oftewel, de continentale speelstijl in de hoogste Engelse versnelling.

Submitter:  Bron: Goal.com