BMW bouwt nieuwe diffuser

Het Formule 1-team BMW Sauber wil niet wachten op de uitspraak van het Court of Appeal van de FIA over het diffuserissue. Het Duits/Zwitsere team is volgens teambaas Mario Theissen nu zelf bezig om nieuwe diffuser met twee lagen te bouwen.

"De teams die een diffuser hebben die uit twee delen bestaat, waren opnieuw dominant", aldus de Duitser in Maleisië. "We willen dat de FIA nu snel duidelijkheid geeft over deze situatie, zodat de regels straks niet meer op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Dit is namelijk niet goed voor de sport. Een sport is alleen maar interessant als iedereen zich aan dezelfde regels houdt. De situatie in de Formule 1 is momenteel te vergelijken met een honderd meter sprint, waarbij sommige hardlopers een voorsprong van tien meter krijgen op de rest."

"Dit is ook de reden dat we een protest hebben ingediend na de kwalificatie in Maleisië. Aangezien andere teams in Australië al protest hadden aangetekend, was dit vooral een formele kwestie. Hiermee hebben we er namelijk voor gezorgd dat ook de uitslag van de Grand Prix van Maleisië aangepast kan worden, mochten de rechters van het International Court of Appeal ons op 14 april gelijk geven," aldus Theissen die niets van de omstreden diffusers moet hebben.

Toch is BMW Sauber nu zelf ook begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe diffuser. "Noodgedwongen zijn we al begonnen aan de ontwikkeling van een vergelijkbare diffuser. We zullen onze wagen namelijk volledig moeten herzien om een zogenaamde dubbele diffuser op onze auto te kunnen zetten. Dat is niet zomaar even gebeurd. En de drie teams die al met zo'n diffuser rijden, zitten ondertussen ook niet stil met de doorontwikkeling van hun diffusers. Helaas gaat deze kwestie ten koste van ons streven om de kosten omlaag te brengen. En daarnaast is het ook van invloed op de veiligheid. Met een dubbele diffuser heb je namelijk nog hogere bochtensnelheden dan vorig jaar, terwijl de nieuwe aërodynamische regels juist bedoeld zijn om die omlaag te brengen."