FOTA wil eigen puntensysteem invoeren

De organisatie van Formule 1-teams FOTA wil dat de puntentelling in de koningsklasse van de autosport in 2010 aangepast wordt. Bij de World Motor Sport Council werd al een voorstel voor de wijzigingen van het puntensysteem ingediend, maar er werd een ander voorstel aangenomen.

Het voorstel dat door Bernie Ecclestone ingediend was, zorgde er voor dat de coureur met de meeste zeges in een jaar kampioen zou worden. Omdat het voorstel niet voor 30 november goedgekeurd was, druiste het in tegen de Internationale Sportcode van de FIA, waardoor het geen doorgang kon vinden.

De FOTA wil dat er meer verschillen komen in het huidige systeem. Daarom zou een winnaar van een race twaalf punten krijgen tegenover tien nu. De nummer twee zou negen punten krijgen in plaats van de huidige acht. Het telt verder af naar zeven, vijf, vier, drie, twee en één punt voor de nummer acht van een Grand Prix.

"Het staat momenteel niet bovenaan onze agenda, maar de FOTA steunt nog steeds het eerder gemaakte voorstel", meldt Martin Whitmarsh, voorzitter van de sportieve werkgroep van de FOTA. "We hebben een enquête gehouden en binnen de FOTA lang gediscussieerd. Dit is het systeem dat we willen en in de toekomst zullen blijven steunen."