[F1-teamportret] Brawn GP

Het nieuwe Formule 1-seizoen nadert snel en voor de teams is het vanwege alle reglementswijzigingen spannender dan ooit. Daarom zet FOK!sport in tien weken op een rij welke teams er aan het kampioenschap deelnemen en welke coureurs zij hiervoor inzetten. Vandaag is het de beurt aan het laatste team namelijk Brawn GP.

Teamnaam Brawn GP Formula One Team
Hoofdsponsor Virgin
Teambaas Ross Brawn, Nick Fry
Chassis BGP001
Motor Mercedes-Benz FO 108W
Nationaliteit Brits
Website http://www.brawngp.com
Coureur Jenson Button (nr. 22)
Coureur 2 Rubens Barrichello (nr. 23)
Testcoureurs Anthony Davidson, Alexander Wurz

Brawn GP is het nieuwste team op de startgrid in de Formule 1. Het team is in 2009 opgericht uit het team van Honda dat wegens de verminderde economische omstandigheden de stekker besloot te trekken uit haar Formule 1-activiteiten. Het team zelf bestaat al sinds 1958 toen Ken Tyrrell coureurs wilde laten racen in de Formule 3.

Het Formule 1-debuut maakte Tyrell in 1968, waarna British American Racing in 1999 het team overnam. In 2001 werd Honda de motorleverancier en in 2006 werd het Japanse merk zelfs eigenaar van het team. Op dat moment waren Rubens Barrichello en Jenson Button al de coureurs en laatstgenoemde won dat jaar zelfs de Grand Prix van Hongarije. Het enige succes van het team naar later zou blijken.

In 2008 moest het met de komst van Ross Brawn beter gaan, maar de auto’s stonden achteraan de grid. Daarom werd besloten om al vroeg alle kaarten te zetten op 2009. De nieuwe auto was al in een vroegtijdig stadium gereed, maar omdat Honda het team noodgedwongen moest verkopen, duurde het baandebuut lang. Uiteindelijk wist Brawn met hulp van een aantal investeerders het team over te nemen voor tachtig miljoen euro.

De nieuwe auto die uitgerust is met Mercedes-motoren maakte op 9 maart haar debuut op het circuit van Barcelona en liet meteen een sterke indruk achter. Zowel Button als Barrichello lieten tijdens de testdagen regelmatig de snelste tijden klokken. Ook de betrouwbaarheid lijkt in orde te zijn, waardoor het team wel eens de verrassing kan zijn van het nieuwe Formule 1-seizoen. Wel was er onenigheid over de diffuser van de nieuwe auto, maar het protest dat andere teams hierover ingediend hebben, is afgewezen.

Statistieken

Gereden GP's 0
Constructeurtitels 0
Wereldtitels 0
Overwinningen 0
Dubbels 0
Podiumplaatsen 0
Snelste rondes 0
Poles 0
Puntentotaal 0


Jenson Button

De Brit Jenson Button maakte eind jaren negentig furore in de Formule Ford en Formule 3. Hij verdiende er in 1999 een test mee bij het Formule 1-team van McLaren mee en ook reed Button voor Prost. Toch waren dat niet de teams waar hij voor zou gaan racen. De Brit won bij Williams de strijd met Bruno Junqueira en hij behaalde in zijn debuutjaar in 2000 in Duitsland met een vierde plaats zijn beste resultaat.

Een jaar later stapte Button over naar Benetton dat een slecht jaar kende. In 2002 ging het een stuk beter en behaalde de Brit tweemaal een vierde plaats. Toch moest hij weg bij het team dat inmiddels Renault was geworden en hij vond onderdak bij BAR waar hij meteen Jacques Villeneuve wist te verslaan. In 2004 kende Button een goed jaar en pakte vele podiumplaatsen. Ook werd hij derde in het eindklassent met 85 punten. Een jaar later ging het minder goed, maar de Brit wist toch nog enkele podiumplaatsen te pakken.

In 2006 behaalde Button in Hongarije zijn eerste overwinning. Hij startte in de regen vanaf de veertiende plaats en wist gestaag naar voren te komen en de winst te grijpen. In 2007 en 2008 ging het een stuk minder met Button en Honda. Er werden zelden goede resultaten geboekt doordat de auto niet competitief was. Dit jaar hoopt de Brit weer mee te doen om de prijzen met de Brawn GP. De eerste testresultaten zijn in ieder geval veelbelovend.

Naam Jenson Button
Nationaliteit Brits
Geboren 19-01-1980
Team Brawn GP Formula One Team
Vorige teams Williams, Benetton, Renault, BAR, Honda
Aantal gereden GP's 153
Aantal overwinningen 1
Aantal wereldtitels 0
Aantal podiums 15
Aantal poles 3
Aantal snelste ronden 0
Totaal punten GP’s 232
Website http://www.jensonbutton.com


Rubens Barrichello

Rubens Barrichello debuteerde in 1993 in de Formule 1 bij het team van Jordan. De Braziliaan toonde in de derde race in de Grand Prix van Europa in de regen al zijn klasse door binnen een ronde van de veertiende naar de derde plaats te rijden, maar de betrouwbaarheid liet hem in de steek. Het beste resultaat dat jaar was de race in Japan met een vijfde plaats.

Ondanks de nog altijd geringe betrouwbaarheid wist Barrichello met de Jordan mooie dingen te laten zien en verschillende malen het podium te bereiken. Hij pakte een tweede plaats in Canada in 1995, een prestatie die de Braziliaan in 1997 in de Stewart in Monaco ook wist te halen. Zijn eerste twee jaren bij het team van Jackie Stewart werden gekenmerkt door een geringe betrouwbaarheid, maar in 1999 wist Barrichello regelmatig het podium te halen.

Een jaar later volgde de overstap naar Ferrari waar de Braziliaan naast Michael Schumacher tweede coureur zou worden. Barrichello behaalde vele overwinningen, alsmede veel podiumplaatsen, maar wist dat hij de wereldtitels aan Schumacher moest laten. Het beste jaar kende de Braziliaan in 2004 toen hij tweede in het kampioenschap werd met 114 punten.

In 2006 stapte Barrichello over naar het team van Honda. De Braziliaan kende een redelijk jaar met een vierde plaats in Hongarije als beste resultaat. Een jaar later wist hij geen potten te breken, maar in 2008 behaalde Barrichello met de inferieure Honda in Groot-Brittannië in de regen na een goede bandenkeuze een mooie derde plaats. Dit seizoen wil de Braziliaan met de Brawn GP mooie dingen laten zien en de tekenen zijn gezien de testresultaten deze winter hem gunstig gezind.

Naam Rubens Barrichello
Nationaliteit Braziliaans
Geboren 23-05-1972
Team Brawn GP Formula One Team
Vorig team Jordan, Stewart, Ferrari, Honda
Aantal gereden GP's 267
Aantal wereldtitels 0
Aantal overwinningen 9
Aantal podiums 62
Aantal poles 13
Aantal snelste ronden 15
Totaal punten GP’s 530
Website www.barrichello.com.br

Submitter:  Bron: FOK!sport