[WK] Brons Mulder, dames naast medailles

Teun Mulder heeft bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen brons gewonnen op de keirin. De Nederlandse dames eindigden op de ploegenachtervolging als vierde.

Mulder eindigde op de keirin achter de Duitser Maximilian Levy en de Fransman Francois Pervis. Mulder, de kampioen van 2005, eindigde vorig jaar nog als tweede achter de Brit Chris Hoy. Die ontbreekt in Pruszkow echter vanwege een blessure.

De Nederlandse dames Vera Koedooder, Amy Pieters en Ellen van Dijk grepen op de ploegenachtervolging net naast de medailles. In de strijd om het brons was Australië te sterk: 3.24,972 tegen 3.29,379. Het goud ging naar Groot-Brittannië . Zij versloegen in de finale met 3.22,720 de Nieuw-Zeelandse vrouwen (3.23,993).

Desondanks waren de Nederlandse vrouwen tevreden, de tijd betekende namelijk een Nederlands record. "Ze rijden hier vanavond nog sneller dan in de kwalificaties. Dat is knap", vond bondscoach Peter Pieters. Koedooder, die bij het eerste optreden een moeilijke start had, plaatste de prestatie in perspectief. "Vorig jaar waren er zeven landen, nu veertien. Het wordt serieus genomen. We laten toch aardig wat teams achter ons."