FIA draait aanpassing scoresysteem terug

Het is nu officieel: de FIA heeft de Sporting Regulations aangepast zodat dit Formule 1-seizoen de kampioen bepaald wordt door aantal punten. Een eerdere aankondiging dat de coureur met de meeste zeges wereldkampioen zou worden, moest ingetrokken worden bij gebrek aan draagvlak.

Het bericht dat de World Motor Sport Council (WMSC) de meeste overwinningen zou aanmerken als criterium voor het wereldkampioenschap bij de rijders, viel bij de F1-teams in verkeerde aarde. Die stelden dat het zelfs tegen de regels was om zo kort voor het seizoen zou beginnen: het besluit had vóór 30 november 2008 al ingevoerd moeten zijn. Ook de coureurs en fans protesteerden hevig tegen het voorgenomen plan.

De FOTA, de vereniging van Formule 1 teams, liet afgelopen vrijdag al weten dat ze een protest in zou dienen. Daarop kwam de FIA met het antwoord dat het systeem uitgesteld kon worden naar 2010 indien niet alle teams het ermee eens waren. De regel had nog wel in 2009 ingevoerd kunnen worden als alle teams unaniem met het voorstel hadden ingestemd.

In de vernieuwde versie van het bewuste document, de Sporting Regulations, staat nu in artikel 6.1 te lezen: "De titel in het rijderskampioenschap van de Formule 1 zal gaan naar de coureur die over alle evenementen het hoogste puntenaantal heeft gescoord."

Klik voor het volledige, op 24 maart 2009 aangepaste document op deze link (pdf, Engels).