[IJshockey] Den Haag kampioen

HYS Den Haag is de nieuwe landskampioen. Na maar liefst veertig jaar sinds de vorige titel werd het kampioenschap binnengehaald in de beslissingswedstrijd met de Tilburg Trappers. Zaterdagavond werd het 2-5 voor de ploeg uit de Hofstad.

Op de zege van Den Haag viel weinig af te dingen, want Tilburg werd op alle fronten afgetroefd door een sterk spelend Den Haag. Captain Matt Korthuis maakte twee goals en Jan Bohac nam twee assists voor zijn rekening. Den Haag kwam al snel op voorsprong in een vijf-tegen-driesituatie door Matt Korthuis. Tilbug scoorde echter voor het einde van de periode nog de gelijkmaker via Peter van Biezen.

De cruciale fase in de wedstrijd was vroeg in de tweede periode. Taggart Desmet en Bob Teunissen werden naar de strafbank gestuurd, en even later moest ook Tony Bergin gaan zitten vanwege hooking. Dit leverde Den Haag een lange powerplay op, maar er werd pas laat gescoord. Opnieuw was Matt Korthuis de schutter. Voordat Tilburg kon herstellen lag de puck nog twee keer in het net. John Hecimovic pikte de puck op achter het Tilburgse doel, werkte zich naar voren en scoorde met een schot in het dak van het doel. Zestien seconden later werd door Jozef Cierny gescoord uit een door Jan Bohac opgezette counter: 1-4.

Toen James Easter na 33 minuten ook nog de 1-5 scoorde was de wedstrijd definitief beslist. In de slotperiode maakte Tilburg nog wel de 2-5, maar het mocht niet meer baten. Coach Brian de Bruyn had de overwinning zien aankomen: "Het begon woensdag in de derde periode al. We domineerden de Trappers en scoorden de gelijkmaker, maar konden het niet afmaken in de overtime. Dat spel hebben we vandaag en gisteren kunnen voortzetten en wel kunnen omzetten in overwinningen." Coach Larry Suarez van Tilburg nam met deze wedstrijd zijn afscheid in Nederland. "Het is de mooiste tijd van mijn leven geweest. Ik heb ervan genoten om dag in en dag uit met deze klassejongens te mogen werken. We hebben in drie jaar tijd drie teams met andere imports en goalies gehad, waardoor het steeds verschillende teams waren met hun eigen klasse."