WR Alshammer ongeldig

Het wereldrecord dat de Zweedse Therese Alshammar dinsdag zwom op de 50 meter vlinderslag bij de Australische kampioenschappen in Sydney, komt niet in de boeken. Volgens een woordvoerder van de Australische zwembond is het record ongeldig verklaard omdat ze twee pakken over elkaar droeg.

De wereldzwembond FINA heeft afgelopen zaterdag nieuwe regels ingevoerd om de grote rol van de zwempakken terug te dringen. Een van de maatregelen is dat de zwemmers maar één outfit mogen dragen. Volgens de Australische bond had de federatie deze eis al in de reglementen voor de Australische titelstrijd opgenomen. Alshammar droeg twee pakken over elkaar om met name haar drijfvermogen te vergroten. De officials ontdekten na bestudering van de televisiebeelden dat Alshammar een pak te veel droeg en besloten haar te diskwalificeren.

De 31-jarige Alshammar snelde naar een tijd van 25,44. Het record staat al sinds juni 2007 met 25,46 op haar naam. De Zweedse tekende protest aan tegen het niet geldig verklaren van haar toptijd. Ze trok dit echter terug nadat haar was uitgelegd dat het dragen van meerdere pakken volgens de Australische regels sinds eind februari al verboden is.

Ze zwom haar tijd in de series. Ze traint sinds dit jaar in Australië en kreeg als buitenlandse toestemming in de voorrondes van de nationale kampioenschappen te starten. Ze mag niet meedoen aan de halve finales en finales. Alshammar was dolblij na haar record. "Ik verbaas mezelf wel. Maar ik heb hier een paar fantastische maanden achter de rug. Dit is het beste land in de wereld om te zwemmen.” Na de diskwalificatie barstte ze in huilen uit. De Australische coach Alan Thompson gaf toe dat er nog wel wat verwarring is over de regels. "Maar ze droeg twee pakken en dat mag niet. Dat is duidelijk."