Toyota was bijna uit Formule 1 gestapt

Naast Honda heeft ook autofabrikant Toyota door grote verliezen er aan gedacht om de stekker uit het Formule 1-project te trekken. Teambaas Tadashi Yamashina heeft uiteindelijk na lang praten de directie van het Japanse bedrijf weten te overtuigen dat het team door moest gaan.

Eerder deze winter doken er al geruchten op dat ook Toyota zich terug moest trekken uit de Formule 1, maar uiteindelijk mocht het team toch blijven. Tegenover de Japanse krant the Daily Yomiuri verklaarde Yamashina: "Ik heb heel erg mijn best moeten doen om het bestuur ervan te overtuigen dat stoppen niet de juiste oplossing zou zijn. Ik stelde voor een aanzienlijke kostenbesparing door te voeren."

De teambaas was blij dat Panasonic besloot aan te blijven als hoofdsponsor, waardoor het team in de Formule 1 kon blijven. "Ik was extreem blij dat Panasonic hun sponsorcontract te vernieuwen, want ook zij hadden wat financiŽle problemen."

Volgens Yamashina heeft het aanwezig zijn van Toyota in de Formule 1 ook zijn weerslag gehad op de producten die het bedrijf maakt. "De zeven jaar dat wij actief zijn, hebben het innovatieproces van de fabriek geholpen en een flinke bijdrage geleverd aan de verkoop van onze producten." Maar hij heeft van de directie wel meegekregen dat er dit jaar races gewonnen moeten gaan worden, iets wat volgens de Japanner ook kan. "We moeten winnen. En ik ben er zeker van dat het ons ook gaat lukken."