[IJshockey] Tilburg naar finale

De finale om de landstitel ijshockey gaat tussen Tilburg en Den Haag. Trappers rekende in de vijfde, beslissende, wedstrijd af met Nijmegen Devils. Lance Monych had twee goals en een assist, terwijl doelman Ian Meierdres slechts één treffer incasseerde in de 5-1 overwinning.

De Trappers komen hiermee voor het derde seizoen op rij in de finale voor het landskampioenschap. Dit bereikten zij met reservedoelman Ian Meierdres, die door een blessure van de eerste goalie Billy Thompson pas een dag van tevoren hoorde dat hij zou gaan spelen. Tot dan toe had hij slechts een wedstrijd tegen Utrecht en een paar wedstrijden in de eerste divisie gekeept. Coach Frank Gentges van Nijmegen dacht na afloop zelfs dat de blessure van Thompson één van de sleutels was van het succes van Trappers op de zondagavond. "Tilburg speelde vandaag voor de jonge doelman defensief veel scherper. Zo werkt dat nu eenmaal psychologisch in het ijshockey. Het was misschien wel hun sterkste wedstrijd verdedigend van dit seizoen."

Omdat de Trappers-aanvallers aan de andere kant van het ijs ook nog de puck binnenschoten, was de beslissende vijfde wedstrijd in de serie niet de kraker waarop vooraf wellicht gehoopt was. De spanning duurde hooguit tot het einde van de tweede periode waarin de Trappers drie keer scoorden. De derde periode was daarna een formaliteit. "Eindelijk werd er een keer gefloten zoals het in de play-offs moet. Niet voor ieder wissewasje naar de strafbank. Een groot compliment voor de scheidsrechters. Daardoor kregen we eindelijk de flow in deze wedstrijd die we eerder in de serie misten", analyseerde Trappers-coach Larry Suarez. "Ik had er alle vertrouwen in dat Ian de klus zou klaren. Hij is veel volwassener dan anderen van zijn leeftijd. De enige twijfel was zijn gebrek aan speelritme, omdat Billy Thompson de nummer één is bij ons. Maar Ian heeft het heel goed gedaan."

De Trappers begonnen sterk aan de wedstrijd, wat na tien minuten spelen de eerste treffer opleverde. Met Adam Gebara in de Nijmeegse strafbank schoot uitblinker Lance Monych in tweede instantie de puck langs Boris Ackers. Nijmegen kwam er slechts zelden aan te pas en zelfs de sterke Phil Aucoin werd door de Tilburgers aan banden gelegd. De Nijmegenaren hielden de schade echter beperkt tot een achterstand van slechts 1-0. In de tweede periode veranderde het spelbeeld nauwelijks. Na vier minuten verdubbelde Taggart Desmet de voorsprong voor Tilburg, wederom tijdens een powerplay. In de 33e minuut kwam ineens de eerste Nijmeegse treffer uit de lucht vallen. TJ Sakaluk reageerde attent en wist een rebound te benutten. Tot dat moment had Nijmegen zeer sporadisch Ian Meierdres aan het werk gezet, waarbij de doelman met kunst, vliegwerk en veel hulp van zijn defensie zijn doel schoon had gehouden.

De hoop van Nijmegen duurde exact vijfenveertig seconden. Een break-away van Lance Monych kwam als een mokerslag aan in het Nijmeegse kamp. Monych liet Boris Ackers in een 1-op-1 situatie kansloos. Twee minuten na de treffer van Monych deelde Doug Stienstra de genadeklap uit aan het team waar hij zijn Nederlandse carrière begon. Tegen die tijd was de frustratie al hoog opgelopen bij Nijmegen, waar niks leek te lukken. De treffer van Stienstra viel dan ook met Jesse Baraniuk en Jeff Smith op de strafbank. Devils kreeg nog een powerplay aan het einde van de tweede periode maar Phil Aucoin maakte vroegtijdig een einde aan het numerieke overwicht. Een opzichtige slashing op Casey Vanschagen leverde Aucoin een straf op.

De slotperiode was dan ook grotendeels voor spek en bonen. Daryl Bat bepaalde de eindstand op 5-1 en Nijmegen grossierde in strafminuten vooral wegens commentaar op de scheidsrechters. Captain Jesse Baraniuk liep daarbij zelfs tegen een schorsing op. De treffer van Bat leidde tot allerhande protesten van Nijmegen, waarbij eerst Jeff Smith en daarna Jesse Baraniuk in de bank werden bestraft. Laatstgenoemde wierp daarbij zijn uitrusting op het ijs en verdween naar de kleedkamer. De opinie van Frank Gentges over de scheidsrechters was, zoals al de hele serie, het spiegelbeeld van die van zijn zijn collega-coach Suarez. "Het is onbegrijpelijk dat er vier wedstrijden lang strak wordt gefloten en vandaag ineens alles weer mag", verzuchte de Duitser. "Wat dat betreft snap ik de aanstellingen ook niet. Maar we kunnen terugkijken op een absoluut superseizoen met de bekerwinst en deze spannende halve finale om het landskampioenschap. Ik denk dat weinigen Nijmegen voor het seizoen zo hadden ingeschat. De voorbereiding op het nieuwe seizoen begint vanavond al."