Verlinden blijft nummer één

Het Europees record dat Dany Verlinden neerzette in 1990 staat nog altijd. Edwin van der Sar slaagde er gisteren niet in het aantal minuten zonder tegengoal te vergroten.

De Nederlandse ex-international kwam slechts 79 minuten te kort om de Belg van Club Brugge van de nummer één positie te stoten. Verlinden wist in 1990 tussen 3 maart en 26 september zijn doel schoon te houden. Van der Sar wist na Samir Nasri's treffer bijna vier maanden de nul te houden, maar maakte in het Premier Leagueduel met Newcastle United een fout, hetgeen hem het record kostte. Wel staat hij nu op de tweede plaats met 1311 minuten zonder tegentreffer.

Abel Resino is die plaats kwijt. De sluitpost van Club Atlético de Madrid, de club waar hij momenteel trainer van is, hield zijn doel leeg tussen 25 november 1990 en 17 maart van het daaropvolgende jaar. Een jonge Luis Enqrique was toen degene die hem de kans om Verlinden te passeren ontnam namens Real Sporting de Gijón. De vierde en vijfde plaats worden respectievelijk ingenomen door Marios Praxitelous en Vítor Baía. De Cyprioot hielp zijn team in het seizoen 1981/82 aan de vijfde opeenvolgende landstitel, terwijl de Portugese sluitpost FC Porto de titel bezorgde in 1992 door in totaal slechts elf tegentreffers te incasseren.

Het wereldrecord staat nog altijd op naam van Mazarópi. Tussen 18 mei 1977 en 7 september 1978 hoefde de Braziliaanse goalie van Vasco da Gama nimmer de bal uit het net te vissen; een totaal van 1816 minuten. Op de wereldranglijst neemt Van der Sar de zesde positie in.