[Vergeten sporters] Hans van Helden

Schaatsbelg Bart Veldkamp kennen we allemaal. Maar er zijn meer Nederlandse schaatsers die voor een ander land gingen schaatsen. Een van die mensen was Hans van Helden, één van die vergeten sportmensen.

Boerenzoon Van Helden was een schaatstalent, maar was ook in het bezit van een zeer grillig karakter. Anderen omschreven hem als einzelgänger en enfant terrible. Zijn onvoorspelbaarheid was de reden dat hij nooit grote internationale titels won, ondanks dat technisch en stilistisch gezien maar weinigen aan hem konden tippen.

1976 was het beste jaar van Van Helden. Hij won de Nederlandse titel, mede door het winnen van drie afstanden, vóór Piet Kleine en Jan Pasman. Hij eindigde als derde bij het WK allround en pakte drie bronzen medailles (1.500, 5.000 en 10.000 meter) bij de Olympische Winterspelen in Innsbrück.

Minister Van Doorn van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk stapte na het winnen van de drie plakken op Van Helden af om hem te feliciteren. Dat liep fout af.

Van Helden: "Oh, u bent de man die de omroepvereniging Veronica heeft weggedaan?"
- Van Doorn: "Nee, dat ziet u fout. Ik heb Veronica juist een zendmachtiging gegeven."
Van Helden:"Een uurtje maar. Ik vind het een rotstreek."
- Van Doorn: "U vergist u."
Van Helden: "Nee, want Radio Noordzee is ook nog weg. En ik zeg het nu maar even, want anders krijg ik u toch nooit te spreken. Nu kan ik het zeggen."
- Van Doorn: "Laten we maar over het schaatsen praten."
Van Helden: "Ik heb mijn best gedaan. U doet ook uw werk."
- Van Doorn: "Je hebt wel snel gereden."
Van Helden: "Ja, je moet er wel met je kop bijblijven. Dat doe ik niet", wijzend op de pijp van de minister, "en dit ook niet", hij maakte drinkgebaren.
- Van Doorn: "Zo ongezond is dit niet."
Van Helden: "Nee, maar u kunt maar mooi niet zo'n tijd rijden."
Bron: Sportgeschiedenis.nl; Een pittig gesprek

Dat jaar verbeterde hij ook de wereldrecords op de 1.500 meter (1:55,61) en de 5.000 meter (7:07,82). Van 13 maart 1976 tot 25 december 1976 was Hans van Helden aanvoerder van de Adelskalender, de wereldranglijst aller tijden. Het jaar daarop, in 1977, pakte hij wederom de Nederlandse allroundtitel en hij eindigde als vijfde bij het Europees kampioenschap. In de jaren daarna speelde hij geen rol van betekenis meer in het schaatscircuit.

Begin jaren tachtig trouwde hij Van Helden met de Française Marie-France Vives, ook een schaatsster. Hij naturaliseerde zich tot Fransman en kwam voor dat land uit op grote toernooien. In vergelijking met ons land had hij in Frankrijk weinig concurrenten, waardoor hij aan alle toernooien kon meedoen.

Van Helden leverde zijn laatste grote wapenfeit in 1984. Bij de Winterspelen van Sarajevo werd hij vierde op de 1.500 meter (1:58,39). Dat was ruim voor zijn voormalige landgenoten Hilbert van der Duim, Frits Schalij en Hein Vergeer. Hans van Helden was toen al bijna 36 jaar. Hij bleef professioneel schaatser tot zijn 40e jaar.

Submitter:  Bron: FOK!sport