[Special] NFL: Brett Favre

Om de twee weken op of rond zondag vind je een stuk over de NFL van FOK!user Days-Of-Wild op FOK!sport.

Brett Favre: afscheid of comeback?

Op 11 februari 2009 kondigde de #4 van de New York Jets, quarterback Brett Favre (39), zijn afscheid van de sport aan. Voor de tweede keer in zijn carrière, de eerste keer was op 4 maart 2008. Die keer en vooral zijn terugkeer daarna zorgde voor veel commotie, vandaar dat zijn huidige afscheid met de nodige scepsis werd ontvangen. Hoe dan ook, hij heeft een imposante carrière gehad die hem zeker in de Hall of Fame zal brengen.

Die carrière begon in High School, waar hij onder andere getrained werd door zijn vader. Aangezien dit team beschikte over zeer goede running backs speelden ze voornamelijk een running game. Zijn gooien, hoewel toen ook al goed, kwam niet op de eerste plaats te staan. Zijn collegejaren speelden zich af op de University of Southern Mississippi. In het laatste jaar daar kreeg hij een bijna fataal auto-ongeluk waardoor er een groot stuk van zijn dunne darm verwijderd moest worden. Ondanks het ongeluk en de operatie speelde hij zes weken later alweer zijn eerste wedstrijd.

In de draft van 1991 werd hij als 33e in de tweede ronde gekozen door de Atlanta Falcons. Alhoewel hij dus vroeg werd gekozen, was de coach van de Falcons niet blij met hem en wilde hem niet opstellen. Dit terwijl de New York Jets, die geen 1e ronde keuze in de draft hadden, hem graag wilden hebben. Zijn weinige optredens voor de Falcons waren een drama en geen enkele van de slechts vier passes die hij in zijn rookiejaar gooide kwam aan. In 1992 werd Favre geruild tegen Tony Smith en kwam hij terecht bij de Green Bay Packers. De kersverse algemeen directeur daar, Ron Wolf, werkte het jaar ervoor bij de Jets toen al wilde hij Favre hebben.

Zijn eerste optreden voor de Packers was niet echt een succes. Tijdens de tweede wedstrijd van het seizoen speelde hij de tweede helft en verloor met 31-3 (17-0 bij rust). De derde wedstrijd raakte de quarterback geblesseerd en Favre verving hem. Het begin hier was ook niet hoopgevend, zo verloor hij vier keer de bal en begon het publiek te roepen om de tweede backup. Toch eindigde deze wedstrijd in een hoogtepunt want bij een 23-17 achterstand en nog 1:07 te spelen, begon Green Bay aan een drive die met nog dertien seconden te spelen eindigde met een winnende touchdown pass van Favre. De volgende wedstrijd, 27 september 1992, tegen de Pittsburgh Steelers was Favre de startende quarterback. Dit was de eerste wedstrijd in wat een ononderbroken reeks van 269 wedstrijden (291 met play-offwedstrijden meegerekend) als startende quarterback zou worden, die (vooralsnog) eindigde op 28 december 2008. Dit is een absoluut NFL-record als quarterback. Er is slechts één speler, Jim Marshall, die ooit meer opeenvolgende wedstrijden heeft gespeeld: 270 of 282, daar is nog wat discussie over. Voor zijn record als quarterback hoeft hij voorlopig niet te vrezen, er zijn er slechts vijf in totaal die honderd of meer wedstrijden achter elkaar gestart zijn. Zijn grootste en zeker geduchte concurrent is Peyton Manning die momenteel op 176 staat.

Bij Green Bay heeft hij zestien seizoenen gespeeld en is drie keer op rij uitgeroepen tot MVP (Most Valuable Player). Favre stond bekend om zijn goeie passes en daaraan gekoppeld zijn risicovolle spel. Niet voor niets heeft hij het (negatieve) record aan interceptions op zijn naam staan, maar liefst 310, wat een gemiddelde van meer dan één per wedstrijd betekent. Favre koos liever voor de risicovolle pass dan voor de veiligheid. Daarom ook wordt hem het verlies van Super Bowl XXXII verweten, na een onnodige risicovolle pass en interceptie. Daar staat tegenover dat het jaar ervoor hij met de Packers wel de Super Bowl had gewonnen. Hoewel Favre met Green Bay nog wel regelmatig de play-offs haalden werd de Super Bowl nooit meer gehaald.

In 2003 kwam de vader van Brett bij een auto-ongeluk om het leven. De dag erna, tijdens de Monday Night Football game tegen de Oakland Raiders, was Brett Favre 'gewoon' de starter. En hij speelde de wedstrijd van zijn leven. In de eerste helft alleen al gooide hij vier touchdown passes. In totaal gooide hij voor 399 yards in de met 41-7 gewonnen wedstrijd. Hierna waren er nogal wat vervelende momenten in zijn privéleven en na het seizoen 2005 werd er al gespeculeerd over zijn afscheid, mede omdat dit zijn slechtste seizoen was. Begin 2006 vertelde hij zelf in een interview dat als hij op dat moment moest beslissen hij zou stoppen. Later kondigde hij echter aan door te gaan in 2006 en in dat jaar werd hij de tweede quarterback ooit, na Dan Marino, die 400 touchdownpasses gooide en aan het eind van het jaar was hij de eerste quarterback die meer dan 5.000 gelukte passes had gegooid. Wederom waren er speculaties of hij wel of niet zou stoppen, niet in de laatste plaats door hem zelf en het feit dat hij een operatie aan zijn enkel onderging. Wederom ging hij nog een jaar verder.

In 2007, in wat zijn laatste jaar bij Green Bay zou worden, brak hij vele records. Op 16 september boekte hij zijn 149e overwinning. Op 30 september gooide hij zijn 421e touchdownpass, waarmee hij het record van Dan Marino (420) verbrak. Op 4 november werd hij de derde quarterback die alle 31 andere teams had verslagen, een week nadat Peyton Manning en Tom Brady dat als eersten hadden gedaan. Ook had hij zijn 63e wedstrijd met tenminste drie touchdownpasses, daarmee wederom Dan Marino (62) passerend. In 2007 werd hij met de Packers in de NFC-kampioenschapswedstrijd verslagen door de New York Giants (de latere Super Bowl-winnaars). Het zou zijn laatste wedstrijd voor de Packers zijn.

Op 4 maart 2008 kondigde Favre zijn afscheid aan in een emotionele persconferentie, waar hij zei dat hij nog wel zou kunnen spelen, maar niet meer wilde. In juli waren er echter weer gesprekken tussen Favre en Green Bay over zijn mogelijke terugkeer. Daarna kwam het verzoek van Favre om hem te laten gaan zodat hij naar een ander team uit zou kunnen kijken. Green Bay was echter niet van plan om hem zomaar te laten gaan, noch waren ze van plan hem te laten spelen aangezien ze inmiddels al een nieuwe quarterback aangetrokken hadden. Tijdens een interview in juli vertelde Favre dat hij niet echt wilde stoppen en dat hij min of meer gedwongen was door het Green Bay management om snel een beslissing te nemen. Nadat een beroep bij de NFL was goedgekeurd om weer terug te mogen keren bleek dat spelen bij Green Bay geen optie meer was vanwege de standpunten van beide partijen. Na diverse onderhandelingen werd Favre geruild met de New York Jets tegen een vierde ronde keuze in de draft van 2009.

Zijn seizoen bij de Jets verliep aanvankelijk voorspoedig, maar de laatste wedstrijden van het seizoen ging het minder en werd de gedeelde leidende positie in de divisie uit handen gegeven, mede door een nederlaag in de laatste wedstrijd van het seizoen op 28 december tegen de Miami Dolphins, waar Chad Pennington de quarterback was, die bij de Jets was weggestuurd om plaats te maken voor Favre. De Dolphins gingen daardoor door naar de play-offs. Ook dit seizoen gooide hij weer vele interceptions, wat hem door de Jets-fans niet in dank werd afgenomen. Ook keerden enige van zijn teamgenoten tegen het eind van het seizoen zich tegen hem, en werd hem eigenzinnigheid verweten. Als gevolg van het slechte seizoen werd de coach van de Jets, Eric Mangini, ontslagen, iets waar de meeste Jets-fans Favre wel dankbaar voor zullen zijn.

Of Favre nu definitief langs de kant blijft, zal pas duidelijk worden als het nieuwe seizoen zal gaan beginnen, al is de kans groot dat hij nu echt gestopt is. Toch zijn er ook nu al weer geruchten die over de Minnesota Vikings spreken. De tijd zal het leren. Tot die tijd heeft Favre een flink aantal NFL-records op zijn naam staan die voorlopig nog wel enige tijd in de boeken zullen blijven staan.

Een paar van de belangrijkste records zijn:
Achtereenvolgende starts van een quarterback: 269 (291 inclusief play-offs)
Reguliere seizoens overwinningen door een quarterback: 169
Touchdown passes per carrière: 464
Gelukte passes per carrière: 5720
Meeste passing yards per carrière: 65127
Wedstrijden met drie of meer passing touchdowns: 65
Aantal interceptions: 310

Submitter:  Bron: FOK!sport