[IJshockey] Eaters winnen, Flyers op herhaling

De Geleen Eaters hebben een belangrijke stap gezet op weg naar de halve finales van de play-offs door hun eerste wedstrijd tegen de Groningen Grizzlies te winnen. De Heerenveen Flyers dwongen een returnwedstrijd af tegen de Nijmegen Devils.

Geleen Eaters - Groningen Grizzlies

Een groot deel van de toeschouwers in de ijshal was verkleed vanwege carnaval. Het werd dubbel feest, want Geleen boekte een soepele overwinning op Groningen, een tegenstander die in de competitie een lastigere tegenstander bleek. De Groningers maakten echter geen schijn van kans nadat de Eaters direct in de eerste periode het initiatief namen. Tot overmaakt van ramp verloren zij in de wedstrijd de belangrijke aanvaller Derek Bachynski.

Grizzlies-coach Sergey Yashin had weinig goede woorden over voor zijn team, buiten zijn eerste lijn: "Wat moet ik doen in dit soort wedstrijden? Met één lijn spelen? Ik kan Lance Morrison toch niet zestig minuten op het ijs zetten? Onze derde lijn incasseerde vandaag drie doelpunten en dat was beslissend". Zijn collega-coach Uli Egen van de Eaters was het niet met hem eens. "Die scoorden vandaag twee doelpunten, hoewel er één onterecht werd afgekeurd. Verder denk ik dat wi jde ervaring in onze ploeg goed gebruikt heben, veel van onze spelers weten hoe het in de play-offs gaat in Nederland. De uitwedstrijd in Groningen wordt zwaar, maar dit is een goed uitgangspunt."

Lance Herauf opende in de zevende minuut de score voor de Eaters na een wat onwennige openingsfase. Enkele minuten later schoot Andrew Derton vanaf de zijkant de tweede treffer binnen, en maakte Lambert Keulen de derde goal. De tweede periode namen de Eaters wat gas terug en kon Groningen het spel bepalen. Na een paar minuten viel Derek Bachynski echter uit met een hamstringblessure, maar scoorde Blair Lefebvre snel daarna wel de 3-1. Lance Herauf herstelde deze marge in een overtalsituatie na een schermutseling rond het doel waarbij twee Groningers en één Eater naar de strafbank werden gestuurd. In de derde periode maakten beide ploegen nog één powerplay goal.

Heerenveen Flyers - Nijmegen Devils

De Heerenveen Flyers hebben hun thuiswedstrijd tegen de Nijmegen Devils gewonnen waardoor een derde wedstrijd in Nijmegen beslissing zal moeten brengen wie er naar de halve finales gaat. De overwinning van Heerenveen was verdiend na twee periodes goed ijshockey. In de laatste periode kwam Nijmegen nog terug, maar een schot van Travis Chapman in het lege doel van de Devils vlak voor tijd besliste de wedstrijd.

Travis Chapman was ook degene die de openingsgoal maakte voor de Flyers. Na twee minuten spelen scoorde hij de 1-0. Deze voorsprong werd in de tiende minuut verdubbeld door Hans Kroon. Stephan Kreuzmann scoorde in de eerste periode nog wel de 2-1. Ook in de tweede periode namen de Flyers snel het initiatief. Michael Nason en Jamie Visser zorgden voor een 4-1 voorsprong, maar ook nu scoorde Nijmegen vlak voor het einde van de periode. Phil Aucoin hield de hoop op een comeback levend. Diezelfde Aucoin maakte ook de 4-3 in een ondertalsituatie, maar tot een gelijkmaker kwam het niet. Travis Chapman besliste vervolgens de wedstrijd door de puck in het lege net te werken.