Recordboete tennistoernooi Dubai

De Israëlische tennister Sharah Peer kon deze week niet deelnemen aan het WTA-toernooi in Dubai. Dit kwam door het feit dat de Verenigde Arabische Emiraten weigerde haar een visum te geven. Hierdoor krijgen de toernooi-organisatoren een recordboete van 238.000 euro van de overkoepelende organisatie WTA.

Op basis van haar wereldranking had Peer recht op deelname. Verwacht wordt dat het Visum geweigerd is op basis van politieke motieven. Dankzij de recente conflicten in de Gazastrook is de relatie tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten flink verslechterd.

Een groot deel van de boete wordt geschonken aan een goed doel. Peer mag meebeslissen over dat goede doel. Er gaat echter wel een bedrag af ter compensatie voor Peer en de Duitse Anna-Lena Grönefeld. Dit omdat Grönefeld de partner van Peer zou worden bij het dubbelspel.

De 21-jarige Israëlische krijgt een bedrag van 35.140 euro. Dit staat gelijk aan het gemiddelde dat Peer in 2008 per toernooi aan prijzengeld ophaalde. Grönefeld krijgt 6.300 euro.

Tevens dreigt het toernooi in Dubai van de kalender geschrapt te worden indien er voor 2010 niet een aantal dingen veranderd zijn. Zo moeten de organisatoren ervoor zorgen dat elke Israëlische speelster twee maanden voor aanvang van het toernooi een visum heeft. Voor alle overige speelsters moet de organisatie ook kunnen garanderen dat er een visum klaarligt.

Tevens moet de organisatie Sharah Peer laten deelnemen aan het toernooi, ongeacht of ze zich weet te plaatsen of niet. Indien ze zich niet weet te plaatsen, moet de organisatie haar een wildcard geven.