Doping bij WK Biatlon

Drie Russische Biatleten zijn voor aanvang van het wereldkampioenschap dat in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang gehouden wordt, betrapt op het gebruik van doping. De atleten zijn inmiddels naar hun land teruggestuurd.

Bij het biatlon moeten de atleten een parcours langlaufend afleggen alvorens ze bij een schietbaan aankomen. Na vijf schoten gelost te hebben, maken ze wederom een ronde over het parcours. Voor elk gemist schot volgt een straf die bestaat uit 150 meter extra lopen of bij de langere afstanden een minuut tijdstraf.

Onder de gestraften is Jekaterina Jurjeva, die de wereldbeker bij de vrouwen leidt. Ook Albina Atsjatova en Dmitri Jarsotsjenko zijn betrapt op een onbekend verboden middel. Het zou hierbij gaan om epo van de derde generatie.

Voorzitter Andreas Besseberg van de wereld biatlonbond denkt dat er misschien meer dopinggevallen op zullen duiken. "Het is zaak om zo snel mogelijk al de feiten boven tafel te krijgen. In vergelijking met andere gevallen lijkt het hier te gaan om systematisch gebruik van dope in een van onze sterkste landen. Is dit alles of is dit slechts het topje van de ijsberg."

Inmiddels heeft Zweden aangekondigd om vanwege de positieve testen de wereldbekerfinale in Rusland in maart te mijden. Ook andere landen denken er over na om daar niet aan de start te verschijnen.