CAO voor wielrenners op komst

De Rabobank-ploeg is bereid haar boetesysteem te herzien. Rabo-teammanager Harold Knebel meldde dat de ploeg de helmplicht wilde handhaven, alsmede de ethische regels. Knebel sprak hierover met de vakbond voor profwielrenners VVBW vanwege een nieuwe CAO.

De CAO voor profrenners moet in 2010 van kracht worden en daarvoor moeten verschillende obstakels uit de weg geruimd worden. Momenteel is er geen wieler-CAO, maar deze is na de zaak Thorwald Veneberg wel nodig. "Zeker omdat bepaalde regels die de internationale wielrenunie UCI hanteert niet overeenkomen met het Nederlandse arbeidsrecht, is de vorming van een cao belangrijk," aldus John van den Akker van het VVBW. Naast de Rabobank-ploeg staan ook Vacansoleil en Skil-Shimano achter de plannen.

"Zaken als arbeidsverzekering, de Flexwet en pensioenvoorzieningen moeten gewoon goed geïntegreerd zijn," stelt Van den Akker. Het boetesysteem van de Rabobank moet hiervoor wel op de helling. Het aantal punten in het systeem zou omlaag moeten van 28 naar twaalf. "De ploeg kijkt nu hoe ze met de andere regels omgaan. De bedragen die renners moeten betalen voor een interview of optreden zonder toestemming, te laat komen, onjuiste kleding, slechte bereikbaarheid en materiaal niet schoon, zijn absurd. Wij hebben aangegeven dat een boete hooguit een half of een heel dagloon mag bedragen," aldus FNV-advocaat Wil van Megen.

Update 17:30 uur

De wielerploeg Rabobank ontkent dat ze van plan zijn het boetebeleid aan te aanpassen. Dit zegt een woordvoerder van de ploeg.

De Telegraaf meldde vanmorgen dat algemeen directeur Harold Knebel bij een bijeenkomst over de nieuwe wielercao toegezegd zou hebben dat Rabobank het beleid gaat herzien. Nu zegt de wielerploeg dat hier absoluut geen toezeggingen over zijn gedaan.