[WK sprint] Terugblik

Dit weekend werd het Wereldkampioenschap sprint verreden in Moskou. FOK!sport blikt nog een keer terug.

De eerste afstand die werd gereden was de 500 meter voor vrouwen. Jenny Wolf was met een tijd van 38,00 de sterkste. Annette Gerritsen kwam ten val, iets wat ze ook al deed op het Nederlands kampioenschap sprint. Even later werd ze bovendien ook nog gediskwalificeerd omdat ze voor haar val met haar schaats over de streep kwam. Ook bij de mannen was er Nederlands leed. Erben Wennemars gleed in de eerste bocht onderuit en moest op een brancard de baan verlaten. Later bleek dat de kwetsuur wel meeviel. Stefan Groothuis struikelde bij de start, maar wist overeind te komen en de 500 meter alsnog uit te rijden. De winst ging naar de Zuid-Koreaan Kyou-hyuk Lee in een tijd van 34,96, een nieuw baanrecord.

Op de 1.000 meter was er wel Nederlands succes bij de vrouwen. Margot Boer won die afstand en deed dat in een nieuw baanrecord met 1.16,29. Beixing Wang, die als derde eindigde, ging na de eerste dag aan de leiding. Bij de mannen werd de kilometer gewonnen door Shani Davis in 1.08,84 wat wederom een nieuw baanrecord betekende. Simon Kuipers eindigde als tweede, Stefan Groothuis werd derde. Bij de mannen ging de Zuid-Koreaan Kyou-hyuk Lee na de eerste dag aan de leiding.

De slotdag van het WK sprint begon met de 500 meter voor vrouwen. Dit leverde wederom winst op voor Jenny Wolf. Met een tijd van 37,86 reed ze bovendien een nieuw baanrecord. Annette Gerritsen was de beste Nederlandse, met 38,49 werd ze vijfde. De 500 meter bij de mannen was een prooi voor de Japanner Keiichiro Nagashima die daarmee ook de leiding in het algemeen klassment pakte. Stefan Groothuis was met 35,59 en de twaalfde plaats de beste Nederlander.

De afsluitende 1.000 meter bij de vrouwen was een prooi voor Anni Friesinger die met 1.16,01 een nieuw baanrecord reed. Beixing Wang ging er met de wereldtitel vandoor door als tweede op de slotafstand te eindigen. Margot Boer had nog kans op brons in het eindklassement, maar haar tijd van 1.16,66 was niet voldoende waardoor er niets meer inzat dan een vierde plaats. Bij de mannen zorgde de 1.000 voor een verrassing. Allereerst ging favoriet Kyou-hyuk Lee onderuit waarna de wereldtitel Keiichiro Nagashima niet leek te ontgaan. Hij stortte in de laatste ronde echter in, waardoor de wereldtitel naar Shani Davis ging. Davis won de 1.000 meter in 1.08,68. Simon Kuipers eindigde als vierde en dat was genoeg voor brons in het eindklassement.

Submitter:  Bron: FOK!sport