[Dakar] Veel tijdstraffen voor Nederlanders

De organisatie van de Dakar Rally heeft aan veel Nederlandse equipes tijdstraffen uitgedeeld. Dit is gedaan, omdat rijders enkele etappes niet volledig uitgereden hebben of onderweg waypoints gemist hebben. Mirjam Pol is hierdoor de leiding in het klassement kwijtgeraakt.

De motorrijdster kreeg een tijdstraf van vier uur opgelegd, omdat ze een waypiont gemist had. Hierdoor gaat de Zweedse Annie Seel nu aan de leiding met een half uur voorsprong op Pol. Ook Dirk Schuttel en Kees Koolen kregen dezelfde straf als Pol opgelegd, terwijl Teus Visser en Johan van der Laan zelfs zeven uur tijdstraf bijgeschreven zagen worden.

Erik van Loon en Marc Wams kregen na afloop van de zesde etappe zelfs 200 uur straftijd opgelegd. Ze zouden na afloop van de etappe de tijdsregistratie niet op orde gehad hebben. Het duo stelt dat ze het hebben laten doen, omdat ze op tijd wilden zijn voor de volgende etappe en is in beroep tegen de straf gegaan.

Voor Eric Steenhuisen en Kurt Keysers zijn de druiven zuurder. Het duo zou in de tiende etappe te veel waypoints gemist hebben en is uit de rally gezet door de organisatie. Ze gingen tegen de uitsluiting nog wel in beroep, maar dat werd afgewezen.

Goed nieuws was er wel voor Bob ten Harkel en Roland Rijpma. Het duo zou in de tiende etappe CP7 niet bereikt hebben en daardoor op de lijst met uitvallers staan. Echter, ze hebben dit punt wel bereikt en kregen daar van de organisatie te horen dat als ze op tijd zouden starten de volgende dag dat ze toch nog mee mochten doen. Uiteindelijk zijn ze van de lijst met uitvallers gehaald en mochten in de twaalfde etappe toch van start gaan.

De vrachtwagencombinaties van Edwin van Ginkel, Pierre Blom en Frits van Eerd hebben vier uur tijdstraf opgelegd gekregen. Pascal de Baar kreeg tien uur straf. Martin van den Brink had geluk, want zijn 100 uur tijdstraf na etappe zes is geschrapt, omdat hij de vijfde etappe wel uitgereden heeft.