[Special] De sensatie die 1899 Hoffenheim heet

Dit seizoen zijn in Duitsland alle ogen gericht op de voorheen onbekende ploeg 1899 Hoffenheim. De ploeg kwam vanuit het niets in de Bundesliga terecht en voert na zeventien speelrondes verrassend de ranglijst aan. Ook de topscorerlijst wordt aangevoerd door een speler van datzelfde Hoffenheim.

Op de grens van Midden- en Zuid-Duitsland vindt men het dorpje Hoffenheim. Dat biedt onderdak aan 3000 inwoners. Ook heeft men een lokale voetbalclub, genaamd 1899 Hoffenheim. Achttien jaar geleden ging Dietmar Hopp, oud-speler van 1899 Hoffenheim en oprichter van SAP, de grootste softwarefabrikant van Europa, zich met de club bemoeien. Met een vermogen van meer dan zes miljard euro, behoort Hopp tot de tien rijkste ondernemers van Duitsland. Na verschillende doelen te hebben gesteund, wil Hopp ook in de sport bekend worden.

Met 1899 Hoffenheim zou deze doelstelling in de ogen van Hopp gehaald kunnen worden. Om de club naar hoger niveau te tillen, werd als eerst een nieuwe trainer in dienst genomen. In het seizoen 2006/07 werd Ralf Ragnick aangetrokken als nieuwe trainer van 1899 Hoffenheim. Op dat moment speelde de club slechts op het derde niveau van Duitsland, de Regionalliga Süd. Rangnick was onder andere ex-trainer van Schalke 04 en VfB Stuttgart en beschikte over de gewenste ervaring die Hopp zocht voor zijn team. In zijn eerste seizoen, lukte het Rangnick meteen te promoveren met zijn ploeg. Op 5 mei 2007 wist 1899 Hoffenheim met 4-0 te winnen van Sportfreunde Siegen en de promotie naar de 2. Bundesliga was een feit. In het seizoen 2007/08, toen 1899 Hoffenheim in de 2. Bundesliga uitkwam, werd de portemonnee van geldschieter Hopp opnieuw opengetrokken. Er werd in dit jaar voor maar liefst twintig miljoen euro aan nieuwe spelers gehaald. Spelers als Carlos Eduardo, Vedad Ibisevic en Per Nilsson werden naar het kleine dorpje gelokt om de volgende doelstelling van 1899 Hoffenheim te behalen; promotie naar de eerste Bundesliga.

Het seizoen 2007/08 werd een fantastisch jaar voor 1899 Hoffenheim. De ploeg wist van begin af aan mee te draaien in de top van de 2. Bundesliga. Op de laatste speeldag van de competitie stond de wedstrijd tegen SpVgg Fürth op het programma. Werd deze wedstrijd gewonnen, dan was 1899 Hoffenheim zeker van promotie naar de eerste Bundesliga. Een vooraf onmogelijke opgave; in een tijdbestek van twee jaar te promoveren van de Regionalliga naar de Bundesliga. Maar 1899 Hoffenheim kon tijdens deze laatste speelronde deze droom werkelijkheid maken. De wedstrijd werd uiteindelijk simpel met 5-0 gewonnen en daardoor maakte 1899 Hoffenheim in het seizoen 2008/09 deel uit van de Bundesliga.

De eerste wedstrijd van 1899 Hoffenheim in de Bundesliga is het uitduel tegen Energie Cottbus. Deze wordt ruim met 0-3 gewonnen en de kop werd meteen gepakt. Ook in de weken erop weet 1899 Hoffenheim voor verrassende uitslagen te zorgen. Zo wordt er thuis met 4-1 van Borussia Dortmund gewonnen en ook Hamburger SV, de ploeg van Martin Jol, wordt met een keiharde 3-0 nederlaag naar huis gestuurd. Ook tijdens het uitduel bij Werder Bremen leek er een verrassende uitslag aan te komen. 1899 Hoffenheim kwam van een 4-1 achterstand terug tot 4-4, maar acht minuten voor tijd weet Bremen alsnog de winnende 5-4 te scoren. Thuis is 1899 Hoffenheim onverslaanbaar. Van de negen thuisduels worden er zeven wedstrijden gewonnen en twee duels eindigden onbeslist. De vier verliespartijen die de club van coach Ragnick tot nu toe leden, werden allemaal buitenshuis geleden. 1899 Hoffenheim mag zich dit jaar zelfs Herbstmeister van de Bundesliga noemen. De ploeg heeft weliswaar even zoveel punten als Bayern München, maar op basis van doelsaldo voert 1899 Hoffenheim halverwege het seizoen verrassend de ranglijst aan.

Niet alleen in de Bundesliga laat 1899 Hoffenheim van zich horen, ook de individuele klasse van de ploeg laat van zich spreken. Dé spits van 1899 Hoffenheim, Vedad Ibisevic, heeft dit seizoen al achttien maal het net gevonden en mag zich op dit moment topscorer van de Bundesliga noemen. Ook werd er afgelopen week opnieuw een bekende naam binnengehaald. Keeper Timo Hildebrand kwam transfervrij over van Valencia. De toekomst van 1899 Hoffenheim ziet er op dit moment dus rooskleurig uit. In het tweede gedeelte van de competitie zullen vast en zeker alle ogen gericht blijven staan op deze opvallend presterende ploeg. Europees voetbal, en in het mooiste geval zelfs het kampioenschap, komen langzamerhand binnen handbereik. Iets waar Ragnick en Hopp twee jaar terug alleen nog maar gedroomd van zouden kunnen.