[Special] Hij staat er toch maar....

Nog geen drie jaar terug mocht hij samen met Evander Sno als A-junior mee op trainingskamp met Feyenoord richting Zeeland. In de wedstrijd tegen Hoek mocht hij na ongeveer een uur spelen zijn debuut maken in de hoofdmacht van de Rotterdammers. Drie jaar later speelt hij op de linkerflank van Real Madrid tegen clubs als Barcelona en Juventus.

Royston Ricky Drenthe, geboren op 8 april 1987 in Rotterdam, heeft een bewogen tijd achter de rug. De toekomst lacht hem weer zonnig toe. Het begon allemaal drie jaar terug in de winterstop van het seizoen 2005/06 op dat kille veld in het Zeeuws-Vlaamse Hoek. Zijn profdebuut in de competitie bleef vervolgens ook niet lang uit. In de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Vitesse op 16 januari 2006 mocht Drenthe invallen voor Diego Biseswar. Twee weken later mocht hij opnieuw opdraven. Tegen Heracles Almelo mocht Nicky Hofs het veld ruimen voor Drenthe. Vanaf begin februari was Drenthe definitief lid van de A-selectie van Feyenoord.

Hij wist meteen de harten te veroveren van Het Legioen met zijn onuitputtelijke wilskracht en keiharde werklust in het veld. Zo werd hij na de wedstrijd tegen PSV volledig gesloopt en liggend op een brancard afgevoerd van het veld. Gevolg; ongekend veel applaus en gejuich van de Feyenoord-supporters voor hun nieuwe held. Aan het begin van het seizoen 2007/08 had Drenthe zich al in de kijker gespeeld van maar liefst vijftien clubs. Onder andere Chelsea en Real Madrid hadden concrete interesse in de linksback. Real Madrid zag in Drenthe dé opvolger van Roberto Carlos, die op het punt stond om naar Fenerbahçe te verhuizen.

Tijdens het Europees Kampioenschap onder de 21 jaar met Jong Oranje liet Drenthe zich nogmaals van zijn beste kant zien. Zo had hij een belangrijk aandeel in de pouwedstrijden, hij werd Man of the Match in de wedstrijd tegen Israël en ook tegen Portugal was hij erg op dreef. In de halve finale miste Drenthe, na een sterke wedstrijd te hebben gespeeld, tegen Jong Engeland de eerste penalty in de beslissende strafschoppenserie. Omdat de serie maar geen winnaar opleverde, moesten diverse spelers opnieuw een strafschop nemen, waaronder Drenthe. Ditmaal scoorde hij wel. Jong Oranje wist uiteindelijk te winnen en stoomde door naar de finale. Daarin werd met 4-1 gewonnen van Jong Servië. Drenthe werd na het toernooi uitgeroepen tot één van de beste spelers van het EK.

Vele clubs hadden Drenthe zien schitteren op het Europees Kampioenschap onder de 21 jaar en de interesse van Real Madrid werd steeds concreter. Er werd uiteindelijk een bod gedaan, maar de clubs komen er niet uit. Drenthe wilde niks liever dan naar Real Madrid en drong constant aan bij de leiding om hem te laten gaan. Drenthe kwam welgeteld tot 29 wedstrijden voor Feyenoord, omdat hij begin augustus besloot een arbitragezaak aan te spannen tegen Feyenoord. Real Madrid moest en zou de nieuwe club van Drenthe worden. Op 9 augustus 2007 kwam het bericht naar buiten dat Feyenoord en Real Madrid een akkoord hadden bereikt over de transfer van Drenthe. Het talent, dat in de ogen van veel mensen veel te vroeg vertrokken is, bracht een kleine dertien miljoen op voor de Rotterdammers.

Bij Real Madrid liet Drenthe zich meteen van zijn goede kant zien. Op 18 augustus 2007 maakt hij al zijn eerste doelpunt voor de Madrilenen. In de wedstrijd tegen Sevilla om de Spaanse Supercup zorgt hij op mooie wijze voor de 1-1. De wedstrijd werd uiteindelijk wel verloren met 3-5. Na deze wedstrijd lijkt het er steeds meer op dat Drenthe toch voor de lange termijn is gehaald. Hij brengt veel tijd door op de bank. In de winterstop van het seizoen 2007/08 meldt Fiorentina zich voor Drenthe. Een bod van tien miljoen euro werd uitgebracht, maar zowel Drenthe als Real Madrid zien niks in een transfer. Eind januari krijgt Drenthe dan toch meer speelminuten. In het seizoen 2008/09 krijgt Drenthe steeds meer speeltijd. Dit komt mede door de afwezigheid van Arjen Robben, die erg veel blessureleed kende in het begin van het seizoen.

Afgelopen zondag was Drenthe de enige Nederlander die negentig minuten in actie kwam voor Real Madrid in de topper tegen Barcelona. Onder de nieuwe coach Juande Ramos hoopt Drenthe definitief de goede weg te hebben ingeslagen: "Trainer Ramos geeft me vertrouwen, nadat ik eerder al onder trainer Schuster aan het doorbreken was. In het nieuwe systeem, 4-4-2, speel ik aan de linkerkant, een beetje zoals we onder trainer Foppe met Jong Oranje speelden. Dat bevalt me goed. Als je dit soort wedstrijden speelt, maak je stappen om een grote te worden."