Lammers: "Concept A1GP blijkt goed"

Seatholder van A1GP-Team Nederland Jan Lammers roemt het concept van de raceklasse. Zeker nu Honda zich teruggetrokken heeft uit de Formule 1 en Subaru en Suzuki dat doen uit de rallysport. Wel prijst de voormalig Formule 1-coureur de maatregelen die getroffen zijn in de Formule 1.

"Het zijn goede maatregelen. Nu maar hopen dat ze op tijd genomen zijn, want als er straks nog een autofabrikant afhaakt, wordt het wel heel erg stil in de Formule 1", zei Lammers tegen GPUpdate.net. "Men zal het in de Formule 1 nooit hardop zeggen, maar nu blijkt maar weer eens hoe goed het concept van de A1GP is. Wij kunnen namelijk voor vijf procent van het budget van een Formule 1-team een heel seizoen rijden, en ondertussen ook nog genoeg spektakel produceren."

"In een tijd dat bedrijven als Ford en General Motors op omvallen staan, is het naïef om te denken dat Toyota niet zou overwegen om te stoppen met de Formule 1", aldus de coureur, die die denkt dat er nog wel toekomst in de autosport zit. "We hebben een groene periode gehad, waarin alles ineens ecologisch veranwoord moest zijn, en wellicht breekt er nu een periode aan waarin het taboe wordt om met miljoenen te smijten."

Lammers vindt dat de Formule 1-teams wel kunnen bezuinigen op de motorhomes een aanverwante zaken. "Waarom geen gezamenlijke catering op de paddock of een gezamenlijke kleedkamer voor alle coureurs? Dan zijn we gelijk af van al die kluizenaars die niet meer uit hun motorhomes te branden zijn. Laat ze voor en na de race maar samen omkleden. Dat zal ook meteen voor meer wederzijds respect zorgen onder de coureurs, al sluit ik niet uit dat er eens in de zoveel jaar een vechtpartij zal zijn."

Het voorstel van Bernie Ecclestond om medailles in de Formule 1 in te voeren, ziet Lammers ook wel zitten. "Ik vind het een goed idee. Het zal de mensen wat meer aanspreken. Ecclestone denkt dat er meer inhaalacties komen door de invoering van medailles, al is de wens hier overduidelijk vader van de gedachte. Dit zal de praktijk moeten gaan uitwijzen."