Verheijen: "Verbeek schuldig"

Raymond Verheijen vindt dat Gertjan Verbeek zelf wel degelijk hand heeft in de vele blessures bij zijn ploeg. De hersteltrainer werkt met de jeugdelftallen nadat hij voorheen bij het eerste elftal van Feyenoord betrokken was.

Ook wordt Verheijen geroemd om zijn prestaties samen met Guus Hiddink bij de elftallen van Zuid-Korea en Rusland. "Ik wil en kan niet inhoudelijk ingaan op wat er bij andere clubs of bij het eerste van Feyenoord gebeurt. Om daar specifiek iets over te zeggen, moet je er direct bij zijn betrokken. In algemene zin kan ik wel zeggen dat een blessuregolf eenvoudig is te voorkomen door uitgebalanceerd te trainen," aldus de schrijver van het boek "Het periodiseren van voetballen".

Verder denkt Verheijen dat het in de eerste maanden van het seizoen bij veel clubs fout gaat. "Het gaat vaak al verkeerd in de voorbereiding op het seizoen. Daarin wordt de conditie te belangrijk gemaakt door trainers. Wat is belangrijk in een voorbereiding? Dat je automatismen inbouwt en dat kan alleen door zo veel mogelijk met een vast elftal op het trainingsveld te staan. Maar omdat er direct na de vakantie veel te zwaar conditioneel wordt gewerkt, komen er blessures en kun je niet meer met je beoogde basis trainen. Conditie wordt veel te belangrijk gemaakt door trainers, terwijl je met voetbaltrainingen volgens een goede trainingsopbouw ruim voldoende conditie opdoet."

De trainer geeft verder aan dat de Omega Wave ten onrechte geprezen wordt in de voetballerij. "In de wetenschappelijke literatuur wordt dit apparaat met de grond gelijkgemaakt. De meetfout is te groot. Je kunt het goed gebruiken om bij een groep van honderd personen de gemiddelde belastbaarheid te berekenen, maar het geeft geen betrouwbare informatie over individuen. Bovendien is het in de wandelgangen bekend dat spelers inmiddels precies weten hoe ze het apparaat moeten manipuleren. De Omega Wave wordt naar buiten toe vaak gebruikt om te laten zien hoe professioneel een club bezig is, maar het gebruik van dat onbetrouwbare apparaat getuigt wat mij betreft juist van amateurisme."

Gertjan Verbeek belde onlangs met Marco van Basten, Ajax-trainer, om met hem te praten over de vele blessures bij beide clubs. Verder gaf de Feyenoord-coach aan dat het Erasmus MC onderzoek gaat verrichten naar de oorzaken van de lange blessurelijst bij de Stadionclub. Ook dat is volgens Verheijen verkeerd: "Met de oproep tot een onderzoek en andere ingewikkelde maatregelen wekken clubs de indruk, dat het probleem van de vele blessures heel moeilijk is op te lossen. Terwijl het in werkelijkheid heel simpel is. Door de verschillende trainingsprikkels goed op elkaar af te stellen bereik je direct resultaat. Vaak wordt bij een blessuregolf ten onrechte naar de medische staf gewezen."

Verheijen vervolgt: "Er is er maar één die een blessuregolf kan voorkomen en dat is de trainer. Die moet zorgen voor een goede trainingsopbouw, waardoor spelers niet vermoeid aan zware inspanningen beginnen. Trainers moeten een blessuregolf niet langer beschouwen als iets dat hen overkomt door pech of externe factoren, maar als iets waarvoor zij zelf verantwoordelijk zijn. Zonder die cultuuromslag verandert er niets, welke onderzoeken je ook laat uitvoeren."