FOTA: radicale kostenbesparing

De Formula One Teams Association FOTA, een groep van F1-teameigenaren, zal volgende week een uitgebreid pakket met kostenbesparende maatregelen presenteren. Dat is de uitkomst van een vergadering vandaag.

In een unaniem besluit in Londen werd bevestigd dat de teams een nieuwe, goedkopere motor in 2011 ingevoerd willen zien. En er zijn voorstellen gedaan voor subtantiële kostenbesparingen voor de komende twee jaar. Zo zou een drastische beperking van het aantal testkilometers voorgesteld zijn: de huidige 30.000 kilometers zouden gehalveerd moeten worden.

"De FOTA kwam vandaag in Londen bijeen om de relevante commerciële issues die in de Formule 1 spelen te bespreken", zo is in het statement te lezen. "De teams hebben onlangs unaniem de significante bezuinigingen voor 2009 goedgekeurd. In de meeting van vandaag hebben de teams verdere maatregelen om de kosten verder terug te dringen in 2009 en 2010 afgesproken en meer initiatieven om dat te bewerkstelligen."

Die nieuwe goedkope motor zou in 2011 geïntroduceerd worden. De verwachting is dat het een 1.8-liter turbo zal worden met energierecoverysystemen (zoals KERS), waardoor 30 % minder brandstof verbruikt wordt dan nu.

De FIA stelde in juli van dit jaar dat de teams op de proppen moesten komen met ideeën om de kosten drastich in te perken, en Max Mosley sprak zelfs over halveren. Een paar weken later planden de teams een meeting om daarover te praten, wat leidde tot de oprichting van de FOTA. Dat het snoeien in de uitgaven hard nodig is, blijkt eens te meer uit het feit dat Honda het team moet verkopen en dat het Japanse team er in 2009 niet meer bij is.

De FOTA heeft ook bevestigd dat ze plannen heeft om de kwalificatie wat interessanter te maken. De geruchten gaan dat het weer naar alle wagens tegelijk op de baan gaat, maar dan met allemaal evenveel brandstof en dat elke ronde de langzaamste coureur af valt.