Van Marwijk: "Sneller moeten beslissen"

Bondscoach Bert van Marwijk kan terugkijken op een geslaagde oefenwedstrijd tegen Zweden. In de Amsterdam ArenA werd het 3-1 voor Oranje. De bondscoach vertelde na afloop tegenover SBS6 dat de verdediging van Oranje slechts één kans had weggegven.

Van Marwijk was niet alleen tevreden over zijn verdediging, maar ook over de aanval. "Meer hebben we niet weggegeven. Wij creëerden zeker 15 mogelijkheden." De bondscoach complimenteerde zijn spelers om de dicipline en uitvoering. "Onze speelwijze vergde veel discipline. Ook in de passing, we moesten de bal snel naar de andere kant verplaatsen."

"In het begin verliep dat te langzaam, maar naarmate de wedstrijd vorderde, ging het steeds beter. Het was wel zaak de organisatie te bewaren. Zij wachten op fouten van jou om er dan counterend uit te komen. Dat vergt veel discipline en geduld."

Van Marwijk vond dat zijn aanvallers te weinig van positie wisselden. "Dat gebeurde wellicht te weinig. Al speelde Robin (van Persie, red.) toch vaak in de as en maakte hij veel meters. Ik vond ook de samenwerking op het veld tussen Robin en Wesley (Sneijder, red.) goed. Maar ik wil nogmaals benadrukken dat je veel geduld in zo'n wedstrijd moet hebben."

Ooijer en Mathijsen opereerden in het hart van de defensie, Van Marwijk was tevreden. "Ballen moeten hard worden ingespeeld. De aanvallende spelers beschikken over de kwaliteit dat ze in één beweging weg kunnen draaien bij hun tegenstander. Dat is ook ons spel. We wilden proberen die nummer 6 (Daniel Andersson, red.) te laten zwemmen. Dat lukte goed. Hij wist telkens niet wie hij moest dekken. We hadden alleen sneller een veiligere voorsprong moeten nemen."

Over het middenveld had de oud-Feyenoord-trainer ook nog wat te zeggen. "Ze speelden vandaag goed samen. Maar ik geef toch de voorkeur aan een middenveld met een as naar voren en een speler daar met de punt naar achteren."