Vrouw Fuentes dreigt sporters te verraden

Cristiana Perez, de echtgenote van 'dopingdokter' Eufemiano Fuentes, dreigt de Spaanse sport te gronde te richten wanneer ze vertelt wat ze allemaal weet over het gebruik van doping. Dat zei de voormalige atlete in de Spaanse krant La Provincia.

Perez vertelde aan de krant: "Ik weet wat er allemaal gebeurd is op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Ik ben de doos van Pandora. Als ik ze open, richt ik de Spaanse sport helemaal te gronde. Maar uit respect voor de sporters die zoveel hebben opgeofferd, zwijg ik." Op die bewuste Spelen werd Spanje zesde in de medaillespiegel, met onder andere dertien gouden plakken.

De vrouw van Fuentes bleef achter haar man staan: "Een arts die zich zo voor sport inzet en niemand vermoord heeft een crimineel noemen, is een schande. Hij is het slachtoffer van een campagne van de Spaanse staat. Zelf ben ik op mijn 31e uit de sport gestapt. Het is een hypocriet wereldje. Veel Spaanse sporters die olympische medailles hebben behaald, hebben dat kunnen doen dankzij mijn man." Die gewaagde uitspraken durfde Perez te doen, terwijl ze zelf in 1988 verdacht werd van dopinggebruik.

Eufemiano Fuentes wordt ervan verdacht tal van sporters tot bloeddoping te hebben aangezet. De Spaanse arts staat bekend om zijn dopingpraktijken aan wielrenners. Echter is het nooit tot vervolging gekomen omdat niet bewezen kon worden dat hij sporters ook echt schade had toegebracht. Toen in mei 2006 zijn bloedlab werd ontdekt zat Fuentes voor korte tijd in de cel.

De ontdekking van het laboratorium van Fuentes zorgde voor grote opschudding in het wielerwereldje. Zo werden bijvoorbeeld Jan Ullrich en Ivan Basso geschorst toen de affaire-Fuentes verder ontrafeld werd. Ook Thomas Dekker zou op de Fuentes-lijst staan, zo meldde een Duitse krant eind september. Dekker zelf spreekt alle aantijgingen tegen.