FOK!sport bij de Essent Cup

FOK!sport geeft users de kans hun sfeerverslag te doen van een wedstrijd waar ze geweest zijn. Je ziet wel alle feitjes op tv, maar hoe beleef je het als supporter in en rond het stadion? Dat kun je nalezen op FOK!sport. Dit keer een schaatsmarathon in Eindhoven waar Sj0rSz en sportfreak geweest zijn.

Wie zijn de echte stoere schaatsers? Dat antwoord is simpel. Niet de langebaanschaatsers, die altijd wel wat te klagen lijken te hebben. Het ijs is niet goed, het dweilschema klopt niet, het beleid van de KNSB is fout. Kortom, er lijkt altijd wel wat te zijn. Nee, dan de marathonschaatsers, die rijden voor een handjevol toeschouwers hun wedstrijden op ijs wat na 100 rondjes natuurlijk compleet kapot is. Tot deze conclusie zijn wij gekomen na een bezoekje aan de Essent-Cup marathon in Eindhoven.

Bij binnenkomst was de dameswedstrijd al bezig. Echt druk was het niet, dus een plaatsje bij de boarding zo ongeveer op de baan was snel gevonden. Terwijl de dames bezig waren op de baan, waren de mannen langs de kant bezig met hun warming-up. Gewoon tussen het publiek en niemand werd lastiggevallen. Uiteraard waren de dames voor het grootste gedeelte onbekende namen, maar gelukkig was er een speaker die de wedstrijd aan elkaar praatte. Er was dan ook verbazing tot de naam van Chris Witty werd omgeroepen. De voormalig olympisch kampioene op de 1.000 meter rijd dus kennelijk marathons tegenwoordig.


De dames in actie

De wedstrijd eindigde in een massasprint, die werd gewonnen door Mariska Huisman. Voor onze neus ging in de laatste bocht nog iemand onderuit, die vervolgens een paar seconden bleef liggen. Dit leidde direct tot zeer bezorgde reacties uit het publiek. Kennelijk verwacht men dat iemand die met meer dan 50 km/h in de laatste bocht in de boarding knalt, nog vol met adrenaline, meteen vrolijk opstaat. Op een kapot pak en een schaafwond aan de kin na had ze verder overigens niks.


Het podium met v.l.n.r. Chris Witty, Mariska Huisman en Maria Sterk

Na een korte dweilpauze gingen de mannen van start. Ondertussen zagen we Hans Kraay jr. nog voorbij lopen, hij was duidelijk bekender dan alle schaatsers bij elkaar en leek zo ongeveer iedereen te kennen. Een groot gedeelte van de dames nam gewoon tussen het publiek plaats om de mannenwedstrijd te volgen. De wedstrijd was niet echt boeiend. Op een serieuze ontsnapping in de beginfase na (een kopgroep kwam tot maximaal een halve ronde voorsprong), gebeurde er niet veel. De wedstrijd eindigde in een massasprint en werd gewonnen door Arjan Stroetinga.


Hans Kraay jr.


De mannen in actie


Het podium bij de mannen v.l.n.r. Cees Juffermans, Arjan Stroetinga en Jan-Maarten Heideman