Domenicali: "Verliezen titel eigen schuld"

Het verliezen van de wereldtitel heeft Ferrari aan zichzelf te wijten, dat zegt althans de teambaas van het Italiaanse team, Stefano Domenicali. Vooral de betrouwbaarheid en domme fouten waren een probleem. Er werd desondanks een feestje gevierd in Maranello, de thuisbasis van de Ferrari-fabriek.

"Het spijt ons voor Felipe (Massa, red.)", vertelde Domenicali. "We hebben het kampioenschap niet verloren in Brazilië, maar eerder. We hebben problemen gehad met de betrouwbaarheid en we hebben fouten gemaakt. We moeten in alle rust uitzoeken waarom dat is gebeurd, zodat dat volgend jaar niet opnieuw gebeurt. Nu moeten we onze rivalen feliciteren, omdat ze bijzonder sterk waren en ze het verdiend hebben."

Felipe Massa lag op koers voor het wereldkampioenschap toen hij in Brazilië in de laatste ronde nog altijd op kop lag, en zijn directe concurrent Lewis Hamilton op de zesde plaats lag. Dat de Brit op die plek reed, kwam omdat een paar ronden voor het einde Sebastian Vettel de McLaren-rijder nog inhaalde in een strijd om de vijfde plek. Hamilton moest echter minimaal vijfde worden om Massa met een punt te kunnen verslaan.

In de allerlaatste paar honderd meter had Timo Glock echter zoveel moeite zijn Toyota op de baan te houden omdat hij nog op droogweerbanden reed terwijl het begon te regenen, dat de Duitser maar liefst vijftien seconden per ronde verloor en Vettel en Hamilton hem nog in konden halen. Daarmee was de vijfde plaats voor Hamilton en van de titel verzekerd.

De teambaas had wel lovende woorden over voor het gehele team: "Ik wil jullie allemaal feliciteren met wat jullie hebben bereikt dit jaar. We hebben deze titel verdiend, omdat we nooit hebben opgegeven. Het was een moeilijk seizoen waarin veel is gebeurd, maar we wisten altijd hoe we moesten reageren." Luca di Montezemolo, president van Ferrari, zei nog tijdens een telefoongesprek vanuit New Yorkop het feest: "We hebben Hamilton van een zenuwinzinking behoed... Maar serieus, ik feliciteer jullie en je baas van harte. Jullie mogen trots zijn op dit (constructeurs-)kampioenschap, dat betekent veel als je kijkt wat er allemaal gebeurd is."