Boete van 10.000 euro voor De Bilde na vuistslag

Gilles de Bilde, voormalig speler van onder meer Anderlecht en PSV, moet een schadevergoeding van 10.000 euro betalen aan Krist Porte, de speler van Eendracht Aalst die twaalf jaar geleden het slachtoffer werd van een vuistslag van De Bilde.

Op 21 december 1996 speelde Porte's club Eendracht Aalst een uitwedstrijd bij Anderlecht. Bij een strafschop voor Paars-Wit haalde De Bilde plots uit naar Porte, die aan de klap een gebroken neus en oogkas overhield.

Het slachtoffer is niet tevreden met de straf voor De Bilde en reageert furieus in La Dernière Heure. "Die 10.000 euro is een schande voor alle voetballers in dit land. Nu kan men erop los trappen en slaan, je moet toch bijna niets betalen om je frustraties te botvieren."

Porte had 200.000 euro geëist van De Bilde. De voormalig middenvelder wilde onder andere zijn jaarsalaris, gemiste premies en een auto terug.

De Bilde is blij met de uitkomst. "Gilles de Bilde is opgelucht dat de zaak van de baan is," aldus zijn advocaat Luc Deleu in dezelfde krant. "Het arrest is logisch, want de eisen van Porte waren overdreven."