Ajax start met Martina tegen FC Twente

Javier Martina maakt zaterdag zijn debuut in de basis van Ajax. Coach Marco van Basten maakte vrijdag bekend dat de jeugdinternational in plaats van Luis Suárez aan de aftrap verschijnt in het uitduel met FC Twente.

Suárez moet in Enschede vanaf de tribune toekijken vanwege een schorsing. De Uruguayaanse aanvaller pakte afgelopen woensdag tegen Heracles Almelo zijn vijfde gele kaart in de huidige competitie.

"Luis heeft nu al vijf gele kaarten gekregen en vele hebben helemaal niets met voetbal te maken", mopperde Van Basten vrijdag nogmaals over Suárez. "Dan gaat hij staan applaudisseren voor een beslissing of, zoals woensdag, probeert hij de bal uit de handen van de keeper te slaan. Als we hem daarop aanspreken is hij vol begrip. Maar in het vuur van het spel doet hij het zo weer."

Van Basten gunt Martina Suárez' basisplaats. De 21-jarige rechtsbuiten is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax en speelde nog geen officieel duel. Tijdens de voorbereiding kwam hij al wel enkele malen in actie voor de Amsterdamse hoofdmacht.

"Javier is een snelle jongen, die een goede actie in huis heeft", vertelde de jarige Van Basten. "Hij houdt het veld breed en dat kunnen we wel gebruiken. Kansen als deze zal hij met beide handen moeten aangrijpen en ons ervan overtuigen dat hij in de basis hoort."

De vaste vervanger van Suárez, Kennedy Bakircioglu, was zeer teleurgesteld dat hij niet mag spelen tegen zijn oude werkgever. "Het is niet makkelijk maar ik moet het accepteren", vertelde Bakircioglu tegen AT5. Bakircioglu ziet dan ook geen toekomst meer bij Ajax