[MotoGP] Pedrosa pakt pole in Maleisië

Dani Pedrosa heeft tijdens de kwalificatie voor de Grote prijs van Maleisië de snelste tijd gereden. Hij start hiermee vanaf pole-position. Op een opdrogend circuit van Sepang kon de Spanjaard als laatste een snelle tijd neerzetten. Hij behaalde met zijn Honda een tijd van 2.01.548.

Wereldkampioen Valentino Rossi was een halve seconde langzamer dan Pedrosa en start vanaf de tweede plek. Jorge Lorenzo start de race als derde, voor Nicky Hayden en Colin Edwards. Casey Stoner maakte een verkeerde keuze en start hierdoor als zevende.

Na de derde vrije training op zaterdagochtend begon het hard te regenen in Maleisië. Maar al snel klaarde de lucht op en kwam het zonnetje door. In het begin van de kwalificatie waren het Shinya Nakano, Chris Vermeulen, Lorenzo en Rossi die elkaar afwisselden bovenaan de tijdenlijst. Echter met rondetijden ver boven de 2.10 kwamen ze niet in de buurt van de snelste tijden uit de vrije trainingen.

De jonge Italiaan Andrea Dovizioso deed de eerste serieuze aanval halverwege de kwalificatiesessie met een aantal snelle ronden. Per ronde verbeterde hij zichzelf en noteerde na zijn vierde lap een rondetijd van 2.08.781. Het werd tijdens het laatste kwartier van de sessie duidelijk dat degene die als laatst een rondetijd neer mocht zetten, verzekerd was van pole-position.

De onttroonde wereldkampioen Casey Stoner had met nog vier minuten te gaan de pole-tijd in handen maar maakte een verkeerde keuze, waardoor hij tijd tekort kwam om een laatste poging te wagen. Dovizioso, Edwards en Hayden doken al onder zijn tijd. Maar in de laatste minuut zette Rossi een tijd van 2.01.957 neer. Dit leek even de poletijd te gaan worden maar Pedrosa bleek het slimst geweest te zijn. Hij pakte de pole-position van Rossi af met een tijd van 2.01.548. Hij mag voor het eerst vanaf de eerste stek starten met de banden van Bridgestone.

Suzuki-rijder Loris Capirossi reed de achtste tijd, voor Randy, de Puniet en John Hopkins. Anthony West, die in de vrije trainingen nog razendsnel was, kon de verwachtingen niet waar maken en start als dertiende. Achterin het veld bleef wildcard-rijder Nobuatsu Aoki Toni Elias voor te blijven en eindigde als achttiende.