[A1GP] FOK!sport ontmoet A1GP-teams

Na de fietstocht van de A1GP-coureurs door Amsterdam sprak FOK!sport exclusief met Robert Doornbos, Earl Bamber en Jeroen Bleekemolen. Ook vind je hier een foto-impressie van het tweede deel van de dag.


De decoratie in Heineken the City

Robert Doornbos is één van de coureurs die bij de A1GP komend seizoen voor Nederland in actie zal komen. De Rotterdammer genoot van de tocht door Amsterdam. "Het is geweldig om dit te doen hier. Het genereert een stukje extra publiciteit voor een mooi weekend. Het is alleen jammer dat ik er dit weekend niet bij kan zijn, omdat ik op Zolder moet racen in Superleague Formula voor AC Milan. Ik hoop dat we dit weekend daar goed kunnen scoren."

"Het is voor mij een eer om uit te mogen komen voor Nederland in zo'n kampioenschap. Jan Lammers deed mij een goede aanbieding waarop ik geen nee kon zeggen. Zeker omdat de auto ten opzichte van andere jaren sterk verbeterd is. De auto lijkt nu veel meer op een Formule 1-auto of een IndyCar. Zoiets is goed voor het kampioenschap en ik hoop zeker met het thuisvoordeel hier dat Jeroen op Zandvoort wint."


Robert Doornbos

"Zelf heb ik ongeveer twintig ronden gereden met deze wagen op Snetterton en daar moet ik het mee doen. Omdat ik lang ben, is mijn zitpositie nog niet ideaal, maar daar gaat nog wat aan gedaan worden. Maar het is een goede auto en daardoor trekt het meer goede coureurs aan. Nederland heeft in dit veld zeker een goede kans om te winnen en kan voor het kampioenschap gaan."

Ook sprak Doornbos nog over zijn toekomstige racecarrière. "Mijn toekomst ligt in de IndyCars. Vorig jaar heb ik in de Verenigde Staten een goed seizoen gedraaid en ook dit jaar ben ik goed bezig met events voor ING, de Superleague Formula en nu de A1GP. Jan heeft in het contract met mij rekening gehouden met mijn toekomst in de IndyCars. Bobby D. heeft daar een goede indruk achtergelaten en binnen enkele weken hoop ik mijn verdere toekomst te kunnen verduidelijken, want de onderhandelingen zitten in een vergevorderd stadium."

Een heel andere coureur in de A1GP is Earl Bamber uit Nieuw-Zeeland. Hij zal samen met de halve Nederlander Chris van der Drift zijn land vertegenwoordigen. Earl mag met zijn achttien jaar met recht een rookie in deze raceklasse genoemd worden. "In 2006 heb ik in Azië het Formule BMW-kampioenschap gewonnen. Dit jaar won ik in eigen land de Toyota Racing Series en ga aan de leiding van het kampioenschap in de Formula V6 Asia. Twee weken geleden deed ik voor het eerst mee aan een Formula Masters-race op Imola en won prompt de tweede race."

Dat Earl een talent is, blijkt wel uit de tests die gehouden zijn op Snetterton. Hij reed op zijn eerste testdag prompt sneller dan de officiële testauto van de organisatie. "Er zit een behoorlijk groot verschil tussen de auto's waar ik voorheen mee gereden heb en deze. Het is dan ook een erg mooie auto met sterke motor en met goede remmen. Vooral de push-to-pass-button is erg leuk."


Tafelvoetbal met Earl Bamber en John Martin

"Tijdens de test heb ik gereden op een half natte baan en dat was best leuk. Het is voor mij dan ook leuk om op Zandvoort te rijden als het nat is. Ik ben voor het eerst in Nederland nu en ik heb het hier wel naar mijn zin. Het bekijken van Amsterdam was erg leuk en later op de dag zal ik voor het eerst kennismaken met het circuit."

"Voor mij is het belangrijk dat ik komend weekend race, zodat ik meer ervaring op kan doen. Het is alleen wel jammer dat niet alle teams dit weekend deel kunnen nemen en dat het puntensysteem daarom dit jaar aangepast is alleen maar mooi. Gelukkig kan ik dit weekend wel racen en ik kijk er dan ook naar uit om voor al die fans te mogen racen op Zandvoort," aldus Earl Bamber.


Jeroen Bleekemolen

Voor Nederland zal dit weekend Jeroen Bleekemolen in actie komen. Hij is erg te spreken over de nieuwe auto. "Ten opzichte van de oude auto heeft deze auto veel meer downforce, zodat we veel sneller door de snelle bochten kunnen en de remmen zijn veel beter. Het is echt een grote stap voorwaarts en het lijkt nu echt veel meer op de Formule 1."

"Het is echt een eer om in een door een Ferrari-motor aangedreven auto te mogen rijden. Zo'n kans krijg je bijna niet. Normaal doen ze alleen Formule 1 en nu dit dus ook. Het is wel jammer dat niet iedereen mee kan doen, maar ja zoiets gebeurt in de Formule 1 ook wel. Dan is de nieuwe auto soms ook pas na vijf races klaar om ingezet te worden. Gelukkig is het door het nieuwe puntensysteem er wel eerlijker op geworden."


Nogmaals Bleekemolen

"Voor de race in Zandvoort voel ik geen extra druk. Ik vind het leuk dat er zoveel mensen komen kijken en ben daardoor wel extra gemotiveerd. Verder doe ik gewoon mijn ding zoals ik normaal ook doe. Thuisvoordeel op deze baan heb ik bijna niet. Deze jongens rijden enkele rondjes op de baan en weten dan ook precies alle kenmerken van de baan en gaan dan net zo snel als mij. Alleen als de omstandigheden veranderen, heb ik enkele ronden een voordeel, maar dat verdwijnt ook al weer snel."


Tafelvoetbal met Jeroen en Adrian Zaugg

"Het is fantastisch om een grote naam als Robert Doornbos als teamgenoot te hebben. Hij brengt veel ervaring mee en daardoor zullen we beter in staat zijn om mee te doen om het kampioenschap. Iedereen begint dit jaar weer vanaf nul, waardoor wij goed mee kunnen doen. Momenteel staan we er zeer goed voor en ik hoop dan ook dat we hier in Zandvoort goed zullen presteren," zegt Jeroen Bleekemolen.


Pose met Jan Lammers op de trap

Zaterdag kiezen de coureurs met de nieuwe wagen voor het eerst het asfalt op Zandvoort. FOK!sport zal van het evenement uitgebreid verslag doen. Klik hier voor het programma van het weekend.

Submitter:  Bron: FOK!sport